2019. október 15., kedd
Teréz

Extra

Damu Edina kórházba került gyógyszer-túladagolás miatt

Damu Edinát kislánya születése sem térítette jó útra: alkoholizmusa napról napra egyre súlyosabb mértéket ölt, amit már gyógyszerfüggőség is súlyosbít. A Lokál megtudta, hogy Edinát pár napja detoxikálóban kezelték túladagolás miatt.

Damu Edina családja tehetetlenül nézi, ahogy a szenvedélybeteg asszony egyre mélyebbre csúszik a lejtőn, hiszen nem kényszeríthetik gyógykezelésre, csak ha ő is akarja. A család egyik közeli ismerőse szerint Edina nemcsak iszik, hanem gyógyszerezi is magát és már a kislányát sem látogatja jó ideje. Az ismerős ráadásul azt állítja, hogy Damu Roland felesége az elmúlt hónapban négyszer került kórházba. Egy alkalommal zárt osztályon is kezelték, legutóbb pedig detoxikálóba kellett szállítani gyógyszer-túladagolás miatt. Már a szomszédai is aggódnak az állandóan az utcán bolyongó Edináért, aki már a 40 kilót sem éri el. Munkatársaink Edina lakóhelyén, Érden jártak, ahol nem nagyon akad olyan, aki ne ismerné a szenvedélybeteg asszonyt, sőt, sokan attól tartanak, hogy addig meg sem áll, amíg már nem lesz visszaút…


Damu Roland felesége és anyósa (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége  (Fotó: Máté Krisztián)

– Kiskora óta ismerem Edinát, nem volt ő mindig ilyen. Valahol nagyon kisiklott az élete, és félek, ha így folytatja, nem lesz jó vége. Az utcában a szomszédoktól is állandóan kölcsönkér, de persze nem ételre, hanem italra költi. Az édesanyja már szólt mindenkinek errefelé, hogy ne adjunk neki – mesélte a Lokálnak az egyik környéken lakó, aki nagyon sajnálja, hogy idáig jutott a mosolygós kislány a szomszédból. De akad olyan is a kisvárosban, akinél  Edina viselkedése már nemegyszer kiverte a biztosítékot, és ha meglátja azt utcán dülöngélve, jól megszidja.

– Minden éjjel itt van a kereszteződésnél, és kocsikat állít meg. Sokan felismerik, de akad, aki beveszi a sztorit, és valamennyi aprót mindig sikerül összegyűjtenie, amit aztán alkoholra költhet – állítja az éjjel-nappali kisbolt eladója, aki legutóbb már nem bírta nézni az éjjel kettőkor ittasan az úttesten kóválygó asszonyt, és egy alapos fejmosás után hazazavarta.


Megkérdeztünk a témában egy pszichológust, aki elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetben, a családnak, a barátoknak, és az ismerősöknek is fel kell fogniuk, hogy itt betegségről van szó, ahol nem a szavak, hanem komoly orvosi terápia nyújthat segítséget.

damu1

Damu Roland

-Mindenkinek be kell látnia, hogy az alkoholizmus egy súlyos függőség, ami sajnos képes felülírni mindent, még az anyai ösztönt is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülő nem szereti a gyermekét, hanem azt, hogy beteg először a vágyait akarja csillapítani – ami ez esetben az ital – és ezért bármire képes. Tiszta állapotában valószínűleg bűntudatot érez, ami miatt ismét italhoz vagy máshoz is nyúl, és ez egy ördögi kör. Vannak súlyos esetek, ahol nincs más mód, csak a gyógyszeres terápia – nyilatkozta lapunknak Makai Gábor klinikai szakpszichológust, pszichoterapeuta, aki szerint van esély rá, hogy egy komolyabb rosszullétnél, ahol a beteget meglegyinti a halál szele, magától kér segítséget.

Sajnos úgy tűnik, Edina magától egyelőre nem akar orvoshoz fordulni és gyógykezelést kérni. A gyógyszer-túladagolás és az együttes ivás pedig egyértelműen vészjósló és a végső kétségbeesés által diktált cselekedet, amin csak a legközelebbi hozzátartozók, állandó felügyelet mellett tudnának segíteni. A Lokál megkereste Edina válófélben lévő férjét, Damu Rolandot, aki nem kívánt az ügyben nyilatkozni, mint ahogyan Edina sem.

Kapcsolódó Cikkek