EUR: 346,39 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Drámai videó a lelőtt helikopterről

Mind az öt orosz katona életét vesztette, miután Mi-8-as típusú katonai szállító helikopterüket lelőtték hétfőn az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a védelmi tárca értesüléseire hivatkozva.

A védelmi minisztérium korábban arról tett jelentést, hogy a helikoptert, amely fedélzeten háromfős személyzet és két katonatiszt tartózkodott, földről érte találat.


“Augusztus elsején Idlíb tartományban a földről indított támadás következtében lelőttek egy orosz Mi-8-as típusú katonai helikoptert, amely visszatérőben volt a Latakia tartományában lévő Hmeimím orosz légitámaszpontra, miután humanitárius segélyt szállított Aleppóba. Az orosz fegyveres erőknél szolgálók sorsának tisztázására minden lehetséges csatornát felhasználnak” – olvasható a moszkvai minisztérium közleményében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a helikoptert felkelők lőtték le.


Órákkal az incidenst követően videó jelent meg az interneten az orosz helikopter állítólagos roncsáról. A felvételen a roncs körül gyülekezőket lehetett látni, egy állókép pedig embereket mutatott, amint a pilótát kihúzzák. Egy másik felvétel egy orosz jogosítványt, egy keresztény amulettet és egy katonai igazolványt mutatott, amelyeket állítólag a roncsban találtak.

Az incidens az után történt, hogy szíriai felkelők átfogó támadást indítottak vasárnap hajnalban a szíriai hadsereg által körülzárt Aleppó délnyugati, a kormányerők kezén lévő részei ellen. Ennek a hadműveletnek a célja, hogy újraélesszék az ellátási útvonalakat a város felkelők uralta keleti negyedei felé, miután a kormánycsapatok a múlt héten szorosabbra fűzték az ostromgyűrűt, és teljesen elvágták ezeket a kerületeket a külvilágtól. A lázadók katonai parancsnoksága bejelentette, hogy sikerült elfoglalniuk a hadsereg állásait, a kormányerők viszont azt közölték, hogy visszaszorították előrenyomulásukat.

Moszkva és Damaszkusz erői július 28-tól közösen humanitárius folyosókat nyitottak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Eddig négy ilyen útvonal él, amelyek mentén a civil lakosoknak humanitárius segélyt – élelmiszert, gyógyszereket és egyéb szükségleti cikkeket – helyeztek el.

A hétfőn lelőtt Mi-8-as már a harmadik veszteséglistára került orosz helikopter Szíriában: Moszkva korábban 2015. november 24-én egy Mi-8AMTS, illetve 2016. április 12-ére virradóan Homsz térségében egy Mi-28H típusú csapásmérő helikoptert vesztett el. Hivatalos adatok szerint eddig összesen 18 orosz katona vesztette életét Szíriában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

 • Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleget mértek Belgiumban, a főváros Uccle nevű kerületében lévő mérőállomáson átlagosan 33,5 Celsius-fokot regisztráltak az augusztus 6.

 • Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Az eddig ismertnél jóval összetettebb közösségi életet élnek a cápák, széles közösségi hálózatokat ápolnak és évekig tartó kapcsolatokat alakítanak ki – derítették ki tengerbiológusok szürke szirtcápák életét tanulmányozva a Csendes-óceánban.