EUR: 332,35 Ft
CHF: 302,13 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Extra

Elhunyt a Nicsak, ki beszél-filmek producere

Elhunyt Jonathan D. Krane, a Nicsak, ki beszél-filmek producere. A 65 esztendős filmes váratlanul halt meg Hollywood Hills-i otthonában – közölte vasárnap a producer felesége.

Krane több mint tucatnyi filmen dolgozott együtt John Travoltával, ő volt a producere a népszerű Nicsak, ki beszél-vígjátékoknak – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.


Krane felesége, Sally Kellerman, a MASH című film Oscar-jelölt sztárja a Facebook-oldalán osztotta meg gyászát. “Mélyen le vagyok sújtva” – írta a színésznő. Szóvivője elmondta, hogy a producer múlt hétfőn szívroham következtében halt meg váratlanul.

Ismert munkái között szerepelt az Ál/Arc és A nemzet színe-java, a Kardhal és A csodabogár című film. Dolgozott a Háború a földön, a Telitalálat, A vér kötelez és a Kiképzőtábor című produkciókon is.


A filmes 1987-ben alapította meg a Management Company Entertainment Group menedzser- és produkciós cégét, amely olyan színészek pályáját mozdította előre, mint Bruce Willis, John Travolta és Bridget Fonda. Az 1989-ben bemutatott Nicsak, ki beszél sikere a főszereplő Travolta és Krane karrierjét fellendítette. Az Amy Heckerling rendezésében készült komédia 300 millió dolláros jegybevételt hozott, a folytatás, a Nicsak, ki beszél még pedig újabb 120 millió dollárt.

Krane cége azonban egy hibásnak bizonyult befektetés miatt elbukott. A Nicsak, ki beszél most bemutatója előtt, 1993-ban így beszélt erről a Los Angeles Timesnak: “Úgy tűnik, egy csomó ember örül a kudarcomnak. Megtanultam, hogy nem vagyok aranyifjú. És azt is, hogy az arrogancia rémes jellemvonás lehet”. A sorozat harmadik filmje csak tízmillió dolláros bevételt hozott Amerikában.

Krane a Yale Egyetem jogi karán végzett. A nyolcvanas években Blake Edwards produkciós cégének elnöke volt, ő segítette vezető producerként a rendező A Rózsaszín párduc nyomában és A Rózsaszín párduc átka című filmjeit, és Bruce Willis Nem látni és megszeretni című bemutatkozó filmjén is vezető producerként dolgozott.

A kilencvenes évektől Nicolas Roeg Rideg mennyország, David Hartwell Love is a Gun és Costa Gavras Őrült város című filmjeit is jegyezte producerként.

Sally Kellermannal 1980-ben kötöttek házasságot, amelyből ikergyermekeik, Jack és Hannah születtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Nap mint nap szembesülnie kellett volna az emlékekkel a producernek az Egyesült Államokban, ahol a fia véget vetett az életének, ezért döntött úgy Andy Vajna, hogy haza költözik Magyarországra.

 • Ezért rajong Madár Vera

  Ezért rajong Madár Vera

  Bár a népszerű színésznő nádszál karcsú és vigyáz az alakjára, de imádja a finom falatokat és kimondottan rajong a különleges ételekért.

 • Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer kissé csalódott, hogy  távoznia kellett a Sztárban Sztár leszekből! A célja azonban így is teljesült: a műsornak köszönhetően ugyanis rátalált egy menedzser, akivel már el is kezdték a közös munkát.