EUR: 346,40 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Sport

Éremesőre várva

Huszonegy sportágban 158 sportoló képviseli hazánkat az augusztus 5-én Rio de Janeiróban megrendezendő 31. nyári olimpiai játékokon. Közülünk többen esélyesek arra, hogy felállhassanak a dobogó legfelső fokára, azaz igazi éremesőre számíthatunk.

London, 2012. augusztus 6. Az aranyérmes Pars Krisztián kezében egy magyar zászlóval ünnepel a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kalapácsvetés döntője után az Olimpiai Stadionban 2012. augusztus 5-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Pars Krisztián Londonban aranyérmet szerzett. Rióban megvédené a bajnoki címét (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A világ összes részéről nem kevesebb mint 10 500 olimpikont, illetve 4350 paralimpikont várnak Brazíliába. A magyar delegáció ehhez képest nem olyan nagy, igaz, ez szinte semmit nem jelent, hiszen hazánk folyamatosan az éremtáblázat első felében végez a játékokon. Hogy mást ne mondjunk, négy évvel ezelőtt, Londonban a megszerzett 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem az összesített éremtáblázat 9. helyét jelentette, de az elmúlt évek sikeres eredményeit figyelembe véve idén nagy eséllyel még ezen is túltesznek sportolóink.


A legfrissebb jóslatok alapján a legnagyobb éremszerzési lehetőségük az úszóknak lesz, hiszen Cseh Lászlót (akire már nagyon ráférne egy arany), Hosszú Katinkát, Gyurta Dánielt Verrasztó Dávidot vagy épp Kapás Boglárkát mindenki az esélyesek közé sorolja.

Szintén szép eredményekre számíthatunk kajak-kenuban is. Az idei, milánói világbajnokság tanulságai alapján akár a férfiak kajaknégyese, akár a 200 méteres páros is befutó lehet. A nőknél pedig több magyar győzelem is születhet a Szabó Gabriella–Kozák Danuta páros révén, nem is beszélve a visszatérő Csipes Tamara egyesbeli esélyeiről.


 

Vívásban 10 magyar vívta ki a részvételt: Szilágyi Áron és Decsi Tamás, női tőrben Mohamed Aida és Knapek Edina, női párbajtőrben Szász Emese, női kardban Márton Anna és nem utolsósorban a férfi párbajtőrcsapat. Közülük bárki esélyes lehet az éremre.

Netánja, 2015. december 6. Cseh László a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának döntőjében 2015. december 6-án. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Mindenki Cseh Lacija 10 év után szerzett világbajnoki aranyérmet. Most jöhet a várva vár olimpiai bajnoki cím (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Birkózásban Lőrincz Tamástól, de egy szerencsés sorsolással testvérétől a kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktortól is várhatunk szép eredményt.

A kalapácsvető Pars Krisztián az olimpiai cím védőjeként utazik Rióba, és mint azt lapunknak korábban elmondta, címe megvédésére készül. Mellette a diszkoszvető Kővágó Zoltán vagy a súlylökő Márton Anita is szerezhet érmet. Mint ahogy a tatamin is nagyok az esélyeink, hiszen nyolc cselgáncsozónk közül a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós és a londoni bronzérmes Csernoviczki Éva most is dobogóra vágyik.

Olyan viszont még sosem fordult elő az olimpiák újkori történetében, hogy sem a férfiak, sem a nők kézilabda-válogatottja nincs ott az ötkarikás játékokon, igaz, a vízilabdázóinkat mind a két nemben komoly esélyesként tartják számon.

Idén egy nagy sportesemény, a labdarúgó-Európa-bajnokság már összehozta a nemzetet, így joggal bízhatunk abban, hogy a jelentős időeltolódás ellenére a magyar drukkerek együtt szorítanak majd a 93 férfi és 65 női sportolónknak.

 

Kapcsolódó Cikkek