2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Észak-Korea hatalmas sikerként ünnepli legújabb rakétatesztjét

Hatalmas sikerként ünnepelte Phenjan legújabb rakétatesztjét az észak-koreai állami média csütörtökön.

A KCNA észak-koreai hírügynökség hangsúlyozta, hogy az indításnál Kim Dzsong Un, az ország vezetője is jelen volt. Kim állítólag büszkén megállapította, hogy a teszttel Észak-Korea “képessé vált teljes kapacitású atomcsapások végrehajtására, és ezzel befurakodta magát a katonai hatalmak első sorába”.


Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ülést tartott New Yorkban a kísérlet miatt. A BT az előző rakétatesztet a Phenjan kitartó szövetségesének számító kínai kormány ellenállása miatt nem tudta egyhangúlag elítélni.

Phenjan eddig négy nukleáris kísérletet és több rakétatesztet hajtott végre erőfitogtatásként. A tengeralattjáróról indított szerdai rakétatesztre a dél-koreai és az amerikai hadsereg hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlata miatt került sor.

Biztonsági tisztségviselők szerint Észak-Korea rakétatechnikája jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, és a szerdai kísérlet azt bizonyítja, hogy Phenjan immár nemcsak Dél-Korea teljes területét fenyegeti, hanem Japánt és az okinavai amerikai katonai támaszpontot is. Szárazföldi indítású rakétákkal ezeket a célpontokat már eddig is elérhette volna Észak-Korea, ám a földi telepítésű rakéták indítási helye könnyebben felderíthető még kilövésük előtt, mint a tengeralattjárókon rendszeresítetteké.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.