2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Aktuális

Ez a világ legnagyobb fekete szarvasgombája

A világ legnagyobb fekete szarvasgombáját találta meg földjén egy ausztrál farmer, aki nem tervezi, hogy eladja az értékes példányt. Stuart Dunbar 1,511 kilogramm súlyú fekete kincse túlszárnyalja a Franciaországban 2012-ben talált eddigi legnagyobb, 1,227 kilós példányt. Bár a páratlan szarvasgomba értéke mintegy 3000 amerikai dollár (820 ezer forint), Dunbar magának akarja megtartani.

szarvas

A férfi a melbourne-i 3AW rádióállomásnak elmondta: birtokán éppen azon fáradozott, hogy megvédje a gombákat a szokatlanul meleg időjárástól, amikor lagotto romagnolo szarvasgomba-kereső kutyája rábukkant a rekordméretű gombára.


“Sóban tartósítom, és magamnak megtartom. Íze és aromája, illetve ritkasága miatt értékes ennyire a szarvasgomba. Elegendő 3-5 grammnyit adni az ételhez, hogy az felejthetetlen legyen” – hangoztatta a férfi.

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, a legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek.

Dunbar a teljesen organikus termesztésnek tulajdonítja rekordméretű gombáját. Sok nagyméretű gombám van idén, gyanítom, hogy azért, mert az organikus termesztésre összpontosítok, semmiféle műtrágyát, növényvédőt nem használok – hangsúlyozta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek