2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Sport

Ez Király volt, Gábor!

Visszavonult a válogatottól Király Gábor. Az Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőig jutó csapat kapusa 107-szer húzhatta magára a címeres mezt. A negyvenéves futballista pályafutását azonban nem fejezi be: továbbra is véd a Haladásban.

A szurkolók, sportvezetők alighanem sejtették, hogy előbb vagy utóbb búcsút int a válogatottnak a parádés védéseiről és szürke mackónadrágjáról elhíresült Király Gábor. Sokan azonban abban bíztak, hogy talán még a vb-selejtezőkön hasznára lesz a csapatnak. Mindenesetre Bernd Storck szövetségi kapitány az Eb után a játékosra bízta a döntést.


– Maximalista vagyok és maximális teljesítményt szeretnék nyújtani, negyvenesztendősen azonban ez már a klubomban és a válogatottban együtt nem megy – írta a honlapján a kapus, akinek motivációja és elkötelezettsége most is megkérdőjelezhetetlen, de a szervezete már jelezte, hogy a profiként eltöltött 24 év nem múlt el nyomtalanul. – Nem lehet méltóbb a búcsú egy olyan Eb-szereplésnél, amely rengeteg örömöt szerzett az embereknek és ami után ismét visszakerült a magyar labdarúgás az európai nagyszínpadra. Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy 107 alkalommal viselhettem a címeres mezt. Nagyon sok szeretetet, biztatást kaptam a szurkolóktól, köszönöm nekik.

Az MLSZ-től megtudtuk, hogy a sűrű bajnoki és világbajnoki selejtezős programra tekintettel idén egyelőre nem szerveznek búcsúmérkőzést Király Gábornak, de később méltóképpen elbúcsúznak tőle.


Toulouse, 2016. június 26. Király Gábor kapus a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Belgium mérkőzés végén a toulouse-i Municipal Stadionban 2016. június 26-án. A magyar válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól, így kiesett. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor


Nagy meccsek

1998. március 25-én Bécsben az Ausztria elleni barátságos meccsen (2-3) debütált a nemzeti csapatban, és újonc létére kivédte a klasszis Toni Polster tizenegyesét.

király ausztria

1998. október 10-én az azeriek ellen 4-0-ra megnyert Eb-selejtezőn védett a válogatottban először a később legendássá vált szürke mackóban.

Debrecen, 2002. április 17. A magyar labdarúgó válogatott barátságos mérkőzést játszott Fehéroroszország ellen az Oláh Gábor utcai stadionban. Mérkőzés eredménye a félidőben 4:1 a vendégek javára. A képen: Kuttor Attila (földön), Király Gábor kapus (k) és jobbról Makszim Romascsenko. MTI Fotó: Oláh Tibor


MTI Fotó: Oláh Tibor

 

2015. november 12.: a Norvégia–Magyarország Eb-pótselejtezőn (0-1) Bozsik József után elsőként elérte a százas határt, ráadásul bravúrjai is kellettek a sikerhez.

Oslo, 2015. november 13. Király Gábor kapus a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

 2016. június 26., a belgák elleni Eb-nyolcaddöntőn a 4-0-ás vereség ellenére parádézott, egyik védését a torna legszebb pillanatai közé is beválasztották.

Hungary goalkeeper Gabor Kiraly (left) gathers at the feet of Belgium's Toby Alderweireld, Image: 292420955, License: Rights-managed, Restrictions: Use subject to restrictions. Editorial use only. Book and magazine sales permitted providing not solely devoted to any one team/player/match. No commercial use. Call +44 (0)1158 447447 for further information., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

 

Sikerei számokban

  • 6 évesen kezdett futballozni a Haladásban
  • 6 külföldi csapatban játszott: Hertha, Crystal Palace, West Ham, Aston Villa, Burnley, Leverkusen, 1860 München, Fulham
  • 40 évesen és 86 naposan ő a legidősebb játékos, aki valaha pályára lépett Eb-n
  • 5-ször nyerte meg a magyar Aranylabdát

Kapcsolódó Cikkek