EUR: 326,79 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Egyéb XIX.kerület

Fanatizmusból mentik a kispesti állatokat

Egy évvel ezelőtt jött létre a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat, melynek vezetője, Kruzslisz Anna a Lokál Extrának elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy a XIX. kerületben ilyen nagy szükség van egy ilyen szolgálatra.

19ker_allat1 (2)

Éppen egy teknőcöt mentenek a csapat tagjai

 

Kruzslisz Anna immár tíz éve foglalkozik állatvédelemmel, önkéntesként több szervezetnél dolgozik. Mivel Kispesten született és itt is él, már évek óta foglalkoztatja a gondolat, hogy létrehozzon a kerületben egy hasonló szervezetet. Tavaly júniusban aztán megkezdte működését a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat, igaz, mint megtudtuk, életük igen sok nehézséggel és lemondással jár.


19ker_allat1 (1)

Vidám kis csapat alkotja a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálatot

– Nálunk mindenki szabadidejében, munkája után, a családját, gyerekeit hátrahagyva, fanatizmusból dolgozik – mondta Kruzslisz Anna. – Hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja, hogy bár havi 150 ezer forinttal támogat minket az önkormányzat, a kiadásaink 400 ezer forint körül vannak. Ezt a saját zsebünkből, pénztárcánkból oldjuk meg. Sőt, mivel menhellyel sem rendelkezünk, a legtöbb mentett állatot magunk között „osztjuk” el, és hazavisszük. Most van ez ügyben egy halvány reménysugár, hiszen elképzelhető, hogy jövőre kapunk egy területet, de ez teljesen „szűz”, azaz se kerítés, se épület, se víz, se villany nincs. Ám mi már ennek is örülünk, és bízunk benne, hogy egy kis összefogással nagyszerű átmeneti otthona lesz a kispesti állatoknak.
A vezető hozzátette, hogy az önkormányzattól kaptak egy autót is, ám mivel a szolgálatnál dolgozó öt ember öt különböző irányban lakik, mindenki a saját kocsiját is használja.

19ker_allat

A 4-5 hetes Dömének is a gazdit keresnek.

– Az egyik kollégám most vett egy 25 éves Ford Transitot, abban sok állat elfér egyszerre. Egyébként álmomban sem gondoltam volna, hogy egy akkora kerületben, mint Kispest, ilyen nagy szükség van egy ilyen szervezetre. Az egy év alatt 180 állat fordult meg nálunk. Ezek között vannak kitett, balesetben sérült és bántalmazott állatok. Az egyik nap a Facebookon láttuk, hogy egy másik kerületben gazdikat keresnek újszülött kiskutyáknak, majd két nappal később megtaláltuk őket itt. De legalább annyi tartás volt abban, aki kitette a kicsiket, hogy elhozta Kispestre őket, valószínűleg azért, mert tudta, itt működik egy ilyen szolgálat.


A segítség tehát elkelne a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálatnak, így nem meglepő, hogy Kruzslisz Anna egyből sorolja, mi lenne a három kérése, ha azokat egy jó tündér teljesítené.
– Rengeteg kölyökkutya és -cica van nálunk, de nagyon kevés az ideiglenes befogadó gazdi, így őket szívesen várjuk. Mivel a nálunk lévő állatok nagy része beteg vagy legyöngült, nem mindegy, mivel etetjük őket, így jó minőségű állattápra is nagy szükségünk lenne, mint ahogy bolha- és kullancsirtóra is. Hihetetlen, de például csak állatpelenkára egy hónapban 50 ezer forint körül költünk, így az is nagy segítség lenne.

A nehézségek ellenére a járőrszolgálatot egész nap, tehát éjszaka is lehet hívni a 06-70/636-6230-as számon, de bejelenést lehet tenni a szervezet Facebook-oldalán és a [email protected] e-mail-címen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

  Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

  Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége, a hazai bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak – derül ki a jegybank csütörtökön közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

 • Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

  Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

  További négy évre választották meg Szalay Ferenc polgármestert a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) elnökének. A politikus – aki korábban NB I-es kosárlabdázó volt és szakedzői képesítése is van – már kilenc éve tölti be az elnöki posztot: először 2010-ben választották meg öt évre, majd 2015-ben további négy évre.

 • Hatalmas vásári forgatag Mihály-napon

  Hatalmas vásári forgatag Mihály-napon

  Ha Mihály nap, akkor bizony Debreceni Nagyvásár. Évente két alkalommal, a magyar piaci hagyományok egyik legjelesebb képviselője immár 300 éve minden évben várja a vásárlátogatókat.