2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Fegyveresek raboltak el egy professzort

Ismeretlen fegyveresek elrabolták a kabuli amerikai egyetem két professzorát, egy amerikai és egy ausztrál állampolgárt vasárnap este az afgán főváros központjából – közölte hétfőn a biztonsági szolgálat.

A nyilatkozó illetékes hozzátette, további információt nem árulhat el, hogy a rendőrség erőfeszítéseit ne veszélyeztesse.


Washington és Canberra úgy nyilatkozott, hogy értesültek az állampolgáraikat érintő incidensről. Egy amerikai külügyminisztériumi forrás hozzátette, hogy biztonsági okokból nem kommentálja a történteket. Az afganisztáni ausztrál nagykövetség annyit közölt, hogy vizsgálják az emberrablásról szóló információk hitelességét.

Idén ez a második eset, hogy ausztrál állampolgárt rabolnak el Afganisztánban. Április végén egy humanitárius segélyszervezet ausztrál alkalmazottját, Katherine Jane Wilsont rabolták el az ország keleti részén fekvő Dzsalálábádban. Hollétéről semmit nem tudni.

Az utóbbi időben romlott a közbiztonság Kabulban, és a fegyveres csoportok vagy bűnözők gyakrabban veszik célba a külföldieket, mint például hazai politikusokat.

Az emberrablások a leggyakrabban a humanitárius segélyezésben részt vevőket érintik, a diplomaták és a katonai tisztségviselők általában fokozottabb személyi védelemben részesülnek. Június elején az Agha Khan Alapítvány fiatal női munkatársát hurcolták el a kabuli belvárosból, és csak hetek múlva engedték szabadon.

Kapcsolódó Cikkek