2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Fogva tartanak Dubajban egy férfit, mert jótékonykodásra buzdított

Őrizetbe vettek Dubajban egy brit-ausztrál kettős állampolgárságú férfit, amiért a Facebook közösségi oldalon megosztott egy afgán menekültek megsegítését célzó, külföldi adománygyűjtési felhívást – írta pénteken honlapján a BBC brit közszolgálati adó.

A rendőrség megerősítette, hogy a 42 éves Scott Richards a közösségi médiában az Afganisztánban működő Zwan Family Charity amerikai jótékonysági szervezet akcióját ajánlotta a felhasználók figyelmébe. A kampány célja 35 ezer dollár (több mint 9,5 millió forint) összegyűjtése egyebek mellett ponyvákra, pokrócokra, meleg ruhára és hálózsákokra az afgán főváros, Kabul peremén található Csahari Kambár menekülttáborban élő gyermekek számára. A létesítményben négy évvel ezelőtt több mint 100 gyerek fagyott halálra.


Richardsot július 28-án vették őrizetbe otthonában és azóta az egyik rendőrkapitányságon tartják fogva.

Az Egyesült Arab Emírségekben egy nemrég szigorított törvény tiltja bármely olyan jótékonysági szervezet támogatását, amely nincs regisztrálva az országban, továbbá a jogszabály értelmében bármilyen adománygyűjtéshez az illetékes hivatal előzetes jóváhagyására van szükség.

Richards ellen három hét fogva tartás után emeltek vádat engedély nélküli adománygyűjtés miatt. Az erre vonatkozó jogszabály megsértése két hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, valamint akár 100 ezer dirhámos (csaknem 7,5 millió forintos) pénzbírságot is maga után vonhat.

Richards az ausztráliai Adelaide-ben nőtt fel, de már egy ideje Dubajban él feleségével és két fiával, és gazdasági tanácsadóként dolgozik. A férfi anyja elmondta, hogy fogva tartott fia egy héten csak egyszer öltözhet át, és fizetnie kell a vízért. Hetente egyszer láthatja feleségét, korlátozottan indíthat telefonhívásokat, ügyvédje pedig még nem kereshette fel.

Kapcsolódó Cikkek