EUR: 323,50 Ft
CHF: 285,02 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Külföld

Száznál is több áldozata van az olaszországi földrengésnek

Rengeteg halálos áldozata és számos sérültje van az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó erős, 6,1-es magnitúdójú földmozgásnak – közölték az olasz hatóságok. A 3 óra 38 perckor bekövetkezett földmozgást Rómától Nápolyig érezni lehetett, az olasz fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. Cikkünk folyamatosan frissül!

19:44


Legkevesebb 120 ember vesztette életét az olaszországi földrengésben – közölte szerda este Matteo Renzi olasz kormányfő, aki látogatást tett a katasztrófa sújtotta térségben.  Renzi közölte: a legfrissebb adatok szerint legalább 120 ember meghalt, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésben.

A mentőegységek tagja egy összedőlt épület romjainál /Fotó: MTI

A mentőegységek tagja egy összedőlt épület romjainál /Fotó: MTI

16:01


Sajnos még mindig nincs vége. Óráról órára közlik Európa hírügynökségei az olaszországi földrengés követelte folyamatosan növekvő áldozatok számait. Az ANSA olasz hírügynökség az olasz polgári védelem adataira hivatkozva bejelentette, hogy hetvenháromra emelkedett a szerda hajnalban pusztító természeti katasztrófa áldozatainak száma. Még most is rengeteg, romok alá rekedt eltűnt után kutatnak.

Egy sebesült apáca nézi mobiltelefonját segítségre várva /Fotó: MTI

Egy sebesült apáca nézi mobiltelefonját segítségre várva /Fotó: MTI

15:10

Hatvanháromra emelkedett a szerda hajnalban Olaszország középső részét megrázó, erős földrengés halálos áldozatainak száma – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén is többen meghaltak. Hivatalos források nem erősítették meg a halálos áldozatokról szóló adatokat.

Az ANSA tájékoztatása szerint a földrengésben legkevesebb 81 ember megsérült, köztük heten válságos állapotban vannak.

Egy anya gyermekével az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében /Fotó: MTI

Egy anya gyermekével az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében /Fotó: MTI

12:50

Az áldozatok számáról eltérő információk láttak napvilágot az elmúlt órákban. Ez betudható annak is, hogy jelenleg is hatalmas a káosz a földrengés sújtotta területeken,  ám a Reuters legfrissebb információja  szerint már 37 halott és 150 eltűntről lehet tudni.

12:15

Az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a Közép-Olaszországot szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

A sajtófőnök kifejtette: az olasz hatóságok arról tájékoztatták a római magyar nagykövetséget, hogy a jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok és a sérültek között nincs magyar állampolgár.
Továbbá sem a KKM, sem a római nagykövetség nem kapott segítségkérő telefonhívást, nem jelezte magyar állampolgár, hogy keresi rokonát, ismerősét, aki az érintett térségben tartózkodhatott – közölte.

10:00

Többen arra panaszkodtak, hogy a földrengés után későn indult meg a mentés, ezért sokan puszta kézzel kezdtek el ásni a romok között túlélők után kutatva.  A mentés közben folyamatosan azt kiabálják egy civil mentőcsoport tagjai, hogy tartsanak ki, jön a segítség!

Túlélőket mentenek a romok alól Olaszországban a brutális földrengés után /Fotó: MTI

Túlélőket mentenek a romok alól Olaszországban a brutális földrengés után /Fotó: MTI

9:40

Az Italian Sky TG 24 úgy tudja, hogy még több száz ember után kutatnak a mentőcsapatok, a halottak száma pedig folyamatosan emelkedik. A legfrissebb információk szerint az áldozatok száma már eléri a huszonnégyet.

Romok között talált túlélő az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében /Fotó: MTI

Romok között talált túlélő az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében /Fotó: MTI

9:00

A legfrissebb információk szerint a földrengés áldozatainak száma már tízre emelkedett, köztük egy négy tagú család is életét vesztette.  A sérültek mentése a romok alól továbbra is folyik, a RAI olasz televízió szerint a mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak a helyszínen.

foldrenges

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint kétezerhatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani.
A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan “szétrobbantak” a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

epa05508121 First aid is provided to people who were injured in an earthquake at a hospital in Amatrice, Italy, 24 August 2016. Amatrice, a town in the centre of Italy, has been almost destroyed by the 6.2 magnitude earthquake that hit the area early 24 August. EPA/LUCA PROSPERI

Fotó: EPA/LUCA PROSPERI

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti.

Hét személyt már élve találtak meg. A pap elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.
A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát élve emeltek ki a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár.

A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható – közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Hozzátette, hogy Abruzzóban sűrűn lakott térséget érintett a földrengés, a mostani területen viszont kevesebben élnek, így remélhetőleg alacsonyabb áldozatszám várható. A földrengés az olasz fővárostól több mint 150 kilométerre levő térséget érintette, Lazio tartomány észak-keleti határán, az Appenninekben.

Arcuata del Tronto, 2016. augusztus 24. Mentőcsapat tagjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengésben megrongálódott egyik épület romjai között Arcuata del Trontóban 2016. augusztus 24-én. A természeti csapásnak legkevesebb hat halálos áldozata és számos sérültje van. (MTI/AP/Sandro Perozzi)


Mentőcsapat tagjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengésben megrongálódott egyik épület romjai között Arcuata del Trontóban MTI/AP/Sandro Perozzi

Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, de megérezték az Adria-parti Riminitől egészen Nápolyig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ne csigázz!

  Ne csigázz!

  Bármilyen hihetetlen is, hatalmas izgalommal várják a győztes befutót a csigák gyorsasági versenyén a fehérorosz fővárostól, Minszktől 30 kilométerre fekvő Novaje Polje faluban.

 • Börtönbe küldték a drogot

  Börtönbe küldték a drogot

  Különös szállítmányba rejtette a börtönbe szánt drogot egy ismeretlen adományozó.Több millió dollár értékű kokaint találtak egy banánszállítmány közé rejtve Texas amerikai állam igazságügyi hatóságai.

 • Tarolt A végzet órája

  Tarolt A végzet órája

  Óriási sikert aratott a gótikus ifjúsági horrorregényből forgatott A végzet órája című film, amire a legtöbb észak-amerikai mozinéző volt kíváncsi.