2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb II.kerület

Gül Baba, vigyázz, kész, start!

Megkezdődött a Gül Baba türbéje és környezete felújítása. A munkaterületet lezárták, korlátozzák a gépjárművek közlekedését és elterelik a gyalogosforgalmat is. Ha minden jól megy, két év múlva megcsodálhatjuk a magyar–török együttműködéssel megújuló legészakibb török zarándokhelyet.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

Felújítják Szulejmán egykori kedvenc dervisének emlékhelyét ( Fotó: Sáfár Tibor)

A közel fél évezredes türbe a felújítás két éve alatt teljesen átalakul. Köré közparkot alakítanak ki, amelybe Törökországban honos növényeket ültetnek, és lesz egy kis múzeum és egy teázó is.


– Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó. Magyarország a Gül Baba rekonstrukciója 2,5 milliárdos költségének felét fogja állni, a másik felét Törökország. Mi fizetjük a park és a függőkertek rendberakását, Szulejmán szultán kedvenc dervis költőjének mauzóleumát pedig a törökök varázsolják meséssé – tájékoztatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. kerület országgyűlési képviselője.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

A teraszos kertrész is megújul ( Fotó: Sáfár Tibor)

A II. kerületi önkormányzat a munkálatokra a Mányi István Építész Stúdiót kérte fel. A terv nemcsak a síremlék rekonstrukcióját, hanem a türbe tágabb környezetének, az oda vezető utcák, lépcsők, parkolóhelyek és a nagy kiterjedésű teraszos kertrész megújulását is tartalmazza. A Margit utca, Apostol utca, Gül Baba utca által határolt terület egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs megoldva a környék csapadékvíz-elvezetése. A most elkészült tervek erre és a környék közlekedési és parkolási problémáira is megoldást kínálnak. Megújul a Gül Baba utca is.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

A mauzóleumot és a munkaterületet körbekerítették ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.