EUR: 310,41 Ft
CHF: 259,14 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Belföld

Gusztushúsz

Új kenyér, alkotmány, államalapítás, Pozsgay-beszéd Ópusztaszeren, tűzijáték (panem et circenses), de leginkább István-napi lerészegedés. Na ugye, milyen sok szép, tartalmas emlék ugrik fel az augusztus huszadika kapcsán?

Volt ez persze István király, I. István, a rendszerváltás után meg Szent István ünnepe is. Pedig Géza fejedelem fia, István királyunk csak egy volt…


Emlékszem, gyermekként a néptánccsoportunkkal megnyertük az ópusztaszeri rendezvény versenyét – minden évben. (A megnyerés szó itt keserédes, kötelező kivonulásként értelmezendő…) Jöttek a nagyobb meg kisebb elvtársak, minket pedig a dohos és baromi meleg katonai sátorba tereltek átöltözni, létezni. Egy szendvics meg egy üveg víz volt a napi ellátmány, ahhoz képest, hogy fekete bársony bricsesznadrágban és csizmában kellett egész nap szórakoztatni a délelőtt 10-re, már a Nagy Politikai Beszéd előtt atomrészeggé vált nagyérdeműt.

Budapest, 2016. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 20.
Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Legnagyobb nemzeti ünnepünket silányították legszentebb történelmi emlékhelyünkön egy hatalmas kerthelyiséggé, eszem-iszom (főleg iszom…) mulatozássá. A beszédekre csak az odavezényelt megyei párt- és tanácsi vezetők meg a tévékamerák voltak kíváncsiak – az egész rendezvény alulról súrolta a lécet, amelyet a legócskább falunap jelentett.


Pedig lett volna lehetőség egy kis nemzeti öntudatot csempészni az agymosott magyarokba, de nem lehetett, mert ugye ez az ünnep részben klerikális, így aztán valós lényegének még az írmagját is ki kellett irtani.

Nem véletlen, hogy a mai napig meghatározó a szabadságolási rendben: „augusztus huszadika után már vagyok, dolgozom”…

Valahogy nem találta meg ez a szent ünnep a helyét a rendszerváltás után sem. Hiába ekkor adják át a Magyar Szent István-rendet, a legnagyobb állami kitüntetést, sokkal izgalmasabb március idusa meg a Kossuth-díjasok névsora.

Jó lenne már, ha „gusztushúsz” helyébe augusztus huszadika lépne.

De addig még járok egyet. Talán jövőre…

Kapcsolódó Cikkek

 • Megdőltek a hajnali melegrekordok

  Megdőltek a hajnali melegrekordok

  Csütörtökre virradóra megdőlt a fővárosi és az országos hajnali melegrekord, a leghidegebb órában sem csökkent 16 fok alá a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

 • Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4-régió továbbra is az Európai Unió (EU) növekedési motorja maradjon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a V4-országok együttműködési szándéknyilatkozatának aláírása alkalmából.

 • Hatályon kívül helyezték Budaházy ítéletét

  Hatályon kívül helyezték Budaházy ítéletét

  Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított a terrorcselekménnyel és más bűncselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.

 • Nagyobb költségvetés, több sztárfellépő az idei Szigeten

  Nagyobb költségvetés, több sztárfellépő az idei Szigeten

  Idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Sziget fesztiválon, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek – mondta el Kádár Tamás főszervező a Sziget csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.