2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Hajtóvadászatot indított a török hatóság egy katonai kórház száz alkalmazottja ellen

Elfogatóparancsot adtak ki a török hatóságok egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja, köztük orvosok ellen – közölte kedden az NTV televízió.

A híradás szerint a rendőrség dél körül kezdett razziát a legnagyobb fővárosi katonai kórházban körözött személyek után kutatva. A letartóztatások feltehetően összefüggésben vannak a két héttel ezelőtti elvetélt katonai puccskísérlettel. 98 kórházi alkalmazott ellen adtak ki elfogató parancsot, köztük több katonai orvos is van- mondta a névtelenséget kérő török forrás az NTV csatornának.


A kórház személyzetét azzal gyanúsítja a kormány, hogy Gülen szimpatizánsainak belépési engedélyt adott a hadseregbe és orvosi jelentésekkel támasztotta alá fizikai alkalmasságukat, ezzel felgyorsítva előrehaladásukat a katonai pályán. – állította a török forrás.

“Ez a kórház kulcsfontosságú, mert itt végzik az egészségügyi szűréseket és állapítják meg a katonai szolgálatra való alkalmasságot” – tette hozzá az idézett forrás. “Bizonyos információk azt sugallják, hogy Gülen szimpatizánsai beszivárogtak ebbe az intézménybe azzal a céllal, hogy lelassítsák a riválisaik katonai előremenetelét, illetve elősegítsék saját társaik gyorsabb előrehaladását a katonai ranglétrán.”

Az egészségügyi szektor eddig az esetig védettnek tűnt a politikai tisztogatásoktól, ám egy friss rendelet áthelyezte a katonai kórházak felügyeletét az egészségügyi minisztérium oltalma alá.

Közben Binali Yildirim török miniszterelnök a kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) parlamenti képviselői előtt felszólalva bejelentette, hogy a hadsereg átalakítása keretében az állam ellenőrzése alá kerülnek a katonai vezérkarhoz tartozó üzemek és hajógyárak. Yildirim szerint az átalakítás nem fogja meggyengíteni a hadsereget.

Kapcsolódó Cikkek