2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Aktuális

Halálos autórablás: ezért bukott le Sz. Lajos

Döbbenetes részleteket közölt a rendőrség a gödöllői halálos autórablás kapcsán. Megszólalt a nyomozást vezető rendőrtiszt, aki elárulta  mi vezetett a cigányzenészként dolgozó Sz. Lajos elfogásához.
Belehalt sérüléseibe egy fiatal gödöllői nő július 28-án késő este, amikor meg akarta akadályozni autója elrablását. A lakosság is segítette a rendőrség munkáját, az elkövetőt a zsaruk a bűntett másnapján elfogták idézi a Rendőrség hivatalos lapját a Zsaru Magazint a police.hu.

A cikk szerint felháborította a közvéleményt egy gödöllői bűncselekmény július 28-án. Egy helyi, 24 éves nő próbálta visszatartani azt a férfit, aki el akarta vinni az autóját. Belekapaszkodott kocsijába, de mikor az elkövető árokba hajtott a járművel, az maga alá temette az autó tulajdonosát. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Gödöllői Rendőrkapitányság kiemelt ügyként kezelte a támadást, azonosította az elkövetőt, és nagy erőkkel kereste a gödöllői Sz. Lajost (35). Július 29-én kora délután a zsaruk elfogták a férfit.

halálos godollo 001

– Gödöllői kollégáimat a helyi Rigó utcából hívták este negyed tizenegy után fiatalok, akik elmondták, személyautó borult egy árokba, maga alá temetve egy embert. Két percen belül rendőrjárőr és mentő érkezett a helyszínre. Az autó alá szorult nőn már nem lehetett segíteni – mondta Balotai Attila alezredes, a PMRFK bűnügyi osztályának vezetője.

Berze-Zsofia1-FB

A tanúk elbeszéléséből, később a gyanúsított beismerő vallomásából a nyomozók megtudták, hogy a gödöllői nő édesapja kocsifelhajtóján állt meg, és kiszállt kinyitni a kaput. Ekkor felbukkant egy férfi, aki hirtelen bevágta magát a kitárt ajtajú, járó motorú kocsiba, majd hátramenetbe kapcsolva kihajtott a kapubejáróról, aztán előremenetbe váltva távolodni kezdett. A néhány méterre tartózkodó lány autója után futott, bal oldalról a karosszériába kapaszkodva próbálta visszatartani. A férfi elvesztette uralmát a kocsi fölött, a közel két méter mély vizesárokba borult a járművel, közben maga alá temette a nőt. A történtek után a gyanúsított kimászott a jobb első ajtóablakon, és elsétált a helyszínről.

Gödöllői autótolvaj

– A bennünket értesítő fiatalok elmondták, hogy a kapubejáróval szemben, egy kerthelyiséggel is rendelkező nonstop pékségnél tartózkodtak. Magát a rablást a sűrű növényzet miatt nem látták, csak a nő kiáltásait, majd a csattanást meghallva futottak az utcára – folytatta Balotai Attila alezredes. – Látták a kocsiból kimászó férfit, volt, aki beszélt is vele, sérüléseiről kérdezte, ekkor még nem tudták, nem láthatták, hogy nagyobb baj történt, mint az autó összetörése, csak később vették észre a kocsi alá szorult tulajdonost. A meghallgatott tanúk megadták a látott férfi személyleírását, egyesek arra is emlékeztek, hogy később egy sötét színű Honda szedánba szállt be, amelyben két nő tartózkodott, akikkel ismeretlen helyre távozott. Egy gödöllői körzeti megbízott az adatok alapján valószínűsítette, hogy Sz. Lajost kell keresnünk, feltevését igazolta másnap délelőtt egy bejelentő a férfi szűk rokonságából, aki elmondta, előző este a pékségből hazafelé menet ő és egy társa vették fel autójukba Sz. Lajost. Később jelentkezett az a taxis is, aki a bűncselekmény előtt a férfit a helyszínre szállította. Már tudtuk, kit kell keresnünk, a városi és a megyei nyomozók mellett a berendelt egyenruhás állomány, tucatnyi gépkocsizó egység járta a várost a gyanúsítottat kutatva. Számos ismert előfordulási helyét ellenőriztük, volt, ahonnan éppen az érkezésünk előtt távozott, eleinte nem akadtunk a nyomára. A médiában közzétett fényképes felhívásunk hatására rengeteg bejelentést kaptunk. A gödöllői lakosságot különösen érzékenyen érintette a halállal végződő rablási kísérlet, néhány éve egy nagyon hasonló, szintén emberéletet követelő eset játszódott le a településen. Tudtuk, hogy a gyanúsított meglehetősen ittas állapotban járja a vendéglátóegységeket. Isaszegről futott be egy hívás, egy helyi lakos felismerte Sz. Lajost, telefonálás közben követte, és megjelölte, melyik kocsmában kell keresnünk. Nagy erőkkel mentünk érte, míg civil kollégáim a környéket biztosították, járőrök hozták ki a kocsmaasztal mellől. A megbilincselt férfit a gödöllői kapitányságra állítottuk elő, őrizetbe vettük, kihallgatását ittassága miatt csak órák múlva tudtuk megkezdeni.

Sz. Lajos vezetőszáron, bilincsben érkezett az előzetes letartóztatásáról szóló tárgyalásra Fotó: Csudai Sándor

Sz. Lajos vezetőszáron, bilincsben érkezett az előzetes letartóztatásáról szóló tárgyalásra Fotó: Csudai Sándor

A nyomozók előtt kirajzolódott az esemény háttere. A korábban muzsikusként dolgozó férfi italozó életmódot folytatott. Július 28-án este a meglátott autót mindenáron meg akarta szerezni, cselekedetében az áldozat bátor és tragikus következményekkel járó fellépése sem állította meg. Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás, a Budakörnyéki Járásbíróság július 31-én rendelte el előzetes letartóztatását.

 

 

Kapcsolódó Cikkek