EUR: 326,35 Ft
CHF: 289,98 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Hatmilliárdot csalhattak el festékkel és sóval

Hatmilliárd forintos csalás miatt emelt vádat az ügyészség összesen hét cég ellen. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozások közbeszerzési pénzekkel trükköztek. A Lokál információi szerint az  elsőrendű vádlott Pál Sándor, a református szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke lehet.

P.S. – a Lokál információja szerint ez annak a férfinak a monogramja, aki egy összesen hatmilliárd forint értékben elkövetett csalássorozat elsőrendű vádlottja. Lapunk úgy tudja, a két betű Pál Sándor nevét takarja, aki a vállalkozásai mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának az elnöke is egyben. Ezt a tisztséget kilenc éve tölti be, s feladatai közé tartozik a szervezet tevékenységének ellenőrzése is.


Az ügyben a napokban emelt vádat az V. és a XIII. kerületi ügyészség, mert megalapozottnak találta a gyanút, hogy hét cég 2013 és 2014 között több közbeszerzési eljárásban előre megbeszélte, ki fogja elnyerni a kiírásokat. Az ügyészségi közlemény szerint az elsőrendű vádlott mint egy Pest megyei székhelyű kft. (Magyar Plastiroute Kft.) vezetője a másodrendű vádlotton keresztül – aki a cég jogi képviselője – felvette a kapcsolatot az ország területén működő további hat versenytárs vezetőivel, hogy működjenek együtt.

Ez a vádhatóság szerint a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a cégvezetők a pályázatok beadása előtt e-mailben és sms-ben egyeztettek, hogy mi lesz az a legalacsonyabb ár, ami alá egyikük sem megy, és melyik vállalkozás kapja meg a lehetőséget, hogy ehhez képest a legkedvezőbb díjazásért vállalja a munkát. Hogy aktuálisan ki kapta meg a jogot erre, azt a cégek rotálták egymás között. Ezzel a trükkel durván hatmilliárd forintot zsebeltek be a vádlottak. A közbeszerzések jellemzően utak téli sózására és útburkolati jelek felfestésére vonatkoztak.


Budapest, 2011. július 14. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai kerékpáros jelzést festenek fel a Margit híd szélső forgalmi sávjára a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján. A felfestett piktogramok felhívják a figyelmet a hídon kerékpározókra, ezzel segítik a gépjárművezetők és kerékpározók közös közlekedését. MTI Fotó: Kallos Bea

Jól fizetett az utak festése (Fotó: MTI – Képünk illusztráció)

 

Kerestük Pál Sándort, aki először azt mondta, nem tud az ügyről, de utánanéz és tájékoztatást ad. Később hiába hívtuk, már nem értük utol. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának kommunikációs vezetője viszont nyilatkozott a Lokálnak. Kőrösi-Gilicze Réka azt mondta, hogy Pál Sándor nem jelezte a szervezetnek az esetleges érintettségét az ügyben, sőt, magáról az ügyről sem hallottak. Ez azért is érthetetlen, mert a nyomozás még 2013 végén, tehát lassan három éve indult.

A Fővárosi Ügyészség közleményében azt írta, hogy a szóban forgó bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Emellett arra is javaslatot tettek, hogy a vádlottakat a bíróság tiltsa el bármely gazdasági társaság vezetésétől.

Kapcsolódó Cikkek