EUR: 345,00 Ft
CHF: 319,69 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Hatvanmillió eurónyi készpénzt loptak el egy volt miniszter házából

Mintegy hatvanmillió értékű, kétes eredetű euró-bankjegyet (több mint 18 milliárd forint) loptak el Egyenlítői-Guineában Jeronimo Osa Osa Ecoro egykori tájékoztatási miniszter házából – jelentette kedden az RTVGE, a közép-afrikai, olajban gazdag ország állami televíziója.

Egy tisztviselői forrás az AFP francia hírügynökségnek arról számolt be, hogy húszmillió eurónak sikerült a nyomára bukkanni, és négy tolvajt – közülük néhányat Kamerunban – kézre keríteni. A bűnbanda vezetője továbbra is szökésben van.


Az RTVGE tájékoztatása szerint Osa Osa Ecorót, az egyenlítői-guineai kormánypárt főtitkárát saját, Burkina Fasóból származó alkalmazottai fosztották meg a tetemes mennyiségű, 100 és 200 eurós bankjegyekben tartott készpénz-vagyontól. A lopás július közepén, éjszaka történt az ország belsejében fekvő Anisokban, mialatt az egykori tárcavezető saját bárjában mulatott.

Arról, hogy honnan származott a több millió eurónyi készpénz, amit a politikus a házában tartott, semmilyen információ nem került napvilágra.

Egyenlítői-Guineában a magas rangú tisztségviselők körében elterjedt gyakorlat, hogy saját otthonukban tartják a kétes eredetű pénzeket, és gyakran lopják meg őket alkalmazottaik.

A 800 ezres közép-afrikai országot 1979 óta Teodoro Obiang Nguema Mbasogo elnök vezeti, akit áprilisban a szavazatok 93,7 százalékával választottak újra. Az államfői székben valószínűleg fia követi, aki ellen Franciaországban sikkasztás miatt indítottak eljárást.

Eközben júniusban egy filozófiaprofesszort kizártak az egyik tantestületből, amiért néhány euróért jobb jegyeket adott tanítványainak. Az eset rávilágított arra, mennyire alulfizetettek az oktatók az afrikai országban.

Kapcsolódó Cikkek