2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Hatvanmillió eurónyi készpénzt loptak el egy volt miniszter házából

Mintegy hatvanmillió értékű, kétes eredetű euró-bankjegyet (több mint 18 milliárd forint) loptak el Egyenlítői-Guineában Jeronimo Osa Osa Ecoro egykori tájékoztatási miniszter házából – jelentette kedden az RTVGE, a közép-afrikai, olajban gazdag ország állami televíziója.

Egy tisztviselői forrás az AFP francia hírügynökségnek arról számolt be, hogy húszmillió eurónak sikerült a nyomára bukkanni, és négy tolvajt – közülük néhányat Kamerunban – kézre keríteni. A bűnbanda vezetője továbbra is szökésben van.


Az RTVGE tájékoztatása szerint Osa Osa Ecorót, az egyenlítői-guineai kormánypárt főtitkárát saját, Burkina Fasóból származó alkalmazottai fosztották meg a tetemes mennyiségű, 100 és 200 eurós bankjegyekben tartott készpénz-vagyontól. A lopás július közepén, éjszaka történt az ország belsejében fekvő Anisokban, mialatt az egykori tárcavezető saját bárjában mulatott.

Arról, hogy honnan származott a több millió eurónyi készpénz, amit a politikus a házában tartott, semmilyen információ nem került napvilágra.

Egyenlítői-Guineában a magas rangú tisztségviselők körében elterjedt gyakorlat, hogy saját otthonukban tartják a kétes eredetű pénzeket, és gyakran lopják meg őket alkalmazottaik.

A 800 ezres közép-afrikai országot 1979 óta Teodoro Obiang Nguema Mbasogo elnök vezeti, akit áprilisban a szavazatok 93,7 százalékával választottak újra. Az államfői székben valószínűleg fia követi, aki ellen Franciaországban sikkasztás miatt indítottak eljárást.

Eközben júniusban egy filozófiaprofesszort kizártak az egyik tantestületből, amiért néhány euróért jobb jegyeket adott tanítványainak. Az eset rávilágított arra, mennyire alulfizetettek az oktatók az afrikai országban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.