EUR: 345,83 Ft
CHF: 320,79 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Havi négyezer forint zsebpénzt kapnak a magyar gyerekek

Átlagosan havi négyezer forint zsebpénzből gazdálkodnak a magyar gyerekek, míg a németek ennek több mint a kétszeresét, az angolok pedig a háromszorosát is megkaphatják.

A K&H Bank közleményének adataiból, illetve a német Egmont Ehapa kiadóvállalat és az angol Halifax Bank felméréséből kiderül az is, hogy a 8–14 éves korú magyar gyerekek átlagosan havi négyezer forintos zsebpénzével szemben a német 6–13 évesek 27,65 euróval, körülbelül 8700 forinttal rendelkeznek, míg egy 8–15 éves angol gyerek hetente 6,35 fontból, körülbelül 2400 forintból gazdálkodhat – adta hírül az MTI. A Londonban élők két fonttal több, mintegy 12 500 forintnak megfelelő havi zsebpénzhez jutnak. A brit felmérés szerint a zsebpénz összege 2014-ig gyorsabb ütemben nőtt, mint a felnőttek fizetése.


, Image: 159873637, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

A zsebpénz összege 2014-ig gyorsabb ütemben nőtt, mint a felnőttek fizetése (Profimedia)

A közlemény szerint a gyerekek az év közben összegyűjtött pénzükből leginkább a vakáció alatt próbálhatják ki a gazdálkodást, a nyári táborokban például a pénz beosztását, illetve a „pénzügyi döntések” következményeit. A K&H kiemelte, hogy egy átlagjövedelmű családnak egy egyhetes, teljes ellátást nyújtó tábor esetében például hatezer forintot ajánl a profitline.hu zsebpénzkalkulátora, ha a pluszprogramokra szánt összeg nem haladja meg a háromezer forintot. A közlemény szerint a pénzügyi tudatosság erősödik a gyerekekben, ha tájékoztatják őket a napi keretösszegről, például az olyan költségelemekről, mint a fagyi vagy az üdítő ára.

Kapcsolódó Cikkek