2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb

Helló, én vagyok az új kolléga!

Nem csak a pályakezdők számára gyomorszorító az első munkanap. Van, aki bevallja, van, aki igyekszik tudomást sem venni róla, van, aki tagadja, de az első napokban az új helyen az ember a túlélésre játszik. A beilleszkedés a kezdeti szorongás leküzdése után jön.

Az első munkanapon érdemes megkeresni a főnököt, és megkérni, mondja el, hogy aznap milyen feladatokat kell megoldani és kikkel fogunk együtt dolgozni. Általában ezt a vezetők többsége meg is teszi, körbeviszik az irodában az új kollégát és bemutatják a főnökének és a beosztottjainak is.


Smiling businesswoman giving thumbs up with her team behind in the office, Image: 253426578, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk (Profimedia)

– Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk. Egy-két ismerkedő kérdéssel próbáljuk meg felmérni, hogy ki melyik területen dolgozik – tanácsolja Gyergyó Katalin humánerőforrás-szakember. – Az ebédszünet vagy a spontán kávézás során csatlakozzunk a többiekhez és bátran kérdezzünk bármiről: a munkáról, a kollégák hobbijáról vagy egyszerűen csak arról, hogy kik ők. Természetesen közben meséljünk magunkról is, de ne próbáljuk átvenni a beszélgetés irányítását, ne legyünk bántóan rámenősek. A „Rómában tégy úgy, mint a rómaiak” elv segítheti a beilleszkedést.

Érdemes arra is figyelni, hogy milyen a légkör, hogyan viselkednek egymással az emberek, milyen ruhában vannak. Gyorsan kiderül, ki az, akinek a véleményére adnak a többiek. Ő lehet az, aki később a hétköznapi praktikus ügyekben segíthet. Tegyük félre előítéleteinket is, adjunk esélyt a kollégáknak. Az első látásra mogorva fazon lehet, hogy csak zárkózott vagy rossz napja van, és az is előfordulhat, hogy a kedves, mosolygós figura az egyik legfőbb intrikus. Az első időszakban tartózkodjunk a markáns véleménynyilvánítástól, legyünk diplomatikusak. Nem kell megjegyzést tenni a kolléga modorára, ízlésére, előnytelen öltözködési stílusára még akkor sem, ha egyesek ebbe az irányba próbálják terelni a beszélgetést. Minden csapatban akadhat olyan kolléga, aki szívesen kóstolgatja az új munkatárs reakcióit, ám a meggondolatlan megjegyzések később számos konfliktus forrásai lehetnek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.