2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Egyéb

Helló, én vagyok az új kolléga!

Nem csak a pályakezdők számára gyomorszorító az első munkanap. Van, aki bevallja, van, aki igyekszik tudomást sem venni róla, van, aki tagadja, de az első napokban az új helyen az ember a túlélésre játszik. A beilleszkedés a kezdeti szorongás leküzdése után jön.

Az első munkanapon érdemes megkeresni a főnököt, és megkérni, mondja el, hogy aznap milyen feladatokat kell megoldani és kikkel fogunk együtt dolgozni. Általában ezt a vezetők többsége meg is teszi, körbeviszik az irodában az új kollégát és bemutatják a főnökének és a beosztottjainak is.


Smiling businesswoman giving thumbs up with her team behind in the office, Image: 253426578, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk (Profimedia)

– Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk. Egy-két ismerkedő kérdéssel próbáljuk meg felmérni, hogy ki melyik területen dolgozik – tanácsolja Gyergyó Katalin humánerőforrás-szakember. – Az ebédszünet vagy a spontán kávézás során csatlakozzunk a többiekhez és bátran kérdezzünk bármiről: a munkáról, a kollégák hobbijáról vagy egyszerűen csak arról, hogy kik ők. Természetesen közben meséljünk magunkról is, de ne próbáljuk átvenni a beszélgetés irányítását, ne legyünk bántóan rámenősek. A „Rómában tégy úgy, mint a rómaiak” elv segítheti a beilleszkedést.

Érdemes arra is figyelni, hogy milyen a légkör, hogyan viselkednek egymással az emberek, milyen ruhában vannak. Gyorsan kiderül, ki az, akinek a véleményére adnak a többiek. Ő lehet az, aki később a hétköznapi praktikus ügyekben segíthet. Tegyük félre előítéleteinket is, adjunk esélyt a kollégáknak. Az első látásra mogorva fazon lehet, hogy csak zárkózott vagy rossz napja van, és az is előfordulhat, hogy a kedves, mosolygós figura az egyik legfőbb intrikus. Az első időszakban tartózkodjunk a markáns véleménynyilvánítástól, legyünk diplomatikusak. Nem kell megjegyzést tenni a kolléga modorára, ízlésére, előnytelen öltözködési stílusára még akkor sem, ha egyesek ebbe az irányba próbálják terelni a beszélgetést. Minden csapatban akadhat olyan kolléga, aki szívesen kóstolgatja az új munkatárs reakcióit, ám a meggondolatlan megjegyzések később számos konfliktus forrásai lehetnek.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.