2019. október 15., kedd
Teréz

Sport

Hosszú és Kozák az olimpia legjobbjai közé került

Két magyar hölgy, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka és az immár ötszörös ötkarikás aranyérmes kajakos, Kozák Danuta is szerepel a riói játékok tíz legeredményesebb sportolója között.

A riói olimpia hírszolgálatának összeállítása szerint a ranglista első három helyén amerikai versenyző végzett: az úszó Michael Phelps és Katie Ledecky, valamint a tornász Simone Biles. Hosszú Katinka a 200 méter háton szerzett ezüstérmének köszönhetően megelőzi a listán az immár kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai sprintert, Usain Boltot, aki Rióban Kozák Danutához hasonlóan három számban – 100 és 200 méter, 4×100-as váltó – győzött. Szóval a magyar sportéletben – legalábbis, ami a riói aranyak számát illeti – teljes a nőuralom.


– A rajtkövön az Iron Lady látható, Hosszú Katinka azonban a hotelben vagy otthon marad a személyes ügyeivel, de az Iron Lady nem ismer kifogást, és harcol, hogy a legjobbat hozza ki magából – nyilatkozta a CNN riporterének a világklasszis úszó, és hozzátette: sikerei jelentős részét edzőjének és férjének, Shane Tusupnak köszönheti.

Kozák Danuta szerint eleinte csak merész álomnak gondolta, hogy három számban győzzön Rióban, az elmúlt hónapokban azonban már azt gondolta, hogy az álomból akár reális cél is lehet. A kajakos egyesben, Szabó Gabriellával párosban, valamint a Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészült négyes tagjaként is aranyérmet szerzett, és az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott.


– Nem az a lényeg, hogy itt nyertünk, hanem az út, a munka, amit eddig beletettünk, az sokkal fontosabb és jellemformálóbb, én pedig örülök, hogy ezt az utat végigjárhattam – fogalmazott Kozák. – Az elmúlt négy-öt évben mindent megtettem azért, hogy az olimpián sikeres legyek. Voltak olyan edzések, amelyek fájtak, amikor már a sírás kerülgetett. Amikor az edzés végén egyszerűen már nincs több erőd… De akkor is fel kell állni, és megint meg kell csinálni. Hogy mi visz ilyenkor tovább? Az, hogy most itt lehetek, a cél, amit kitűztünk magunk elé, amit el akartam érni.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18.
Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

A 10 legsikeresebb sportoló:

1. Michael Phelps (amerikai, úszás) 5 1 – 6

2. Katie Ledecky (amerikai, úszás) 4 1 – 5

3. Simone Biles (amerikai, torna) 4 – 1 5

4. Hosszú Katinka (magyar, úszás) 3 1 – 4

5. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 3 – – 3

6. Jason Kenny (brit, pályakerékpár) 3 – – 3

7. Kozák Danuta (magyar, kajak-kenu) 3 – – 3

8. Ryan Murphy (amerikai, úszás) 3 – – 3

9. Simone Manuel (amerikai, úszás) 2 2 – 4

10. Maya Dirado (amerikai, úszás) 2 1 1 4

(arany, ezüst, bronz, összesen)

Kapcsolódó Cikkek

 • Uszodai kirakós

  Uszodai kirakós

  Hatalmas népszerűségnek örvend a Tetris Challange Magyarországon,, amelyhez most Hosszú Katinka is csatlakozott egy fantasztikus fotóval, amelyet közösségi oldalára töltött fel.

 • Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Hosszú Katinka verhetetlen 200 méter vegyesen. Az úszók berlini világkupa-versenye berlini állomásának zárónapján is győzött, sorozatban ez volt a 66.

 • Rossi: Wales ellen más játék kell

  Rossi: Wales ellen más játék kell

  A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte vasárnap a vendég azeri csapatot a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre és életben tartotta kijutási reményeit.