EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb XIII.kerület

Ifjabb Papp László: Apám mindig angyalföldi maradt

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról teret neveztek el a kerületben, ahol felállították a legendás sportoló szobrát is. Ifjabb Papp László a Lokál Extrának adott interjúban elmondta, végig kapcsolatban volt a szobrot készítő művésszel, sőt a tér elnevezésének ötlete is tőle származik.

Felavatták Papp László szobrát a róla elnevezett téren Ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia és Tóth József polgármester leleplezi Papp László szobrát az ökölvívóról elnevezett téren ( Fotó: Sáfár Tibor)

Apa és fia, együtt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Huba utca és Kassák Lajos utca sarkán található tér közepén csodálhatja meg mindenki azt a szobrot, amely pontosan visszaadja azt a dinamizmust, ami Papp Lászlót jellemezte.
– Felhívott a polgármester úr, hogy édesapám születésnapja 90. évfordulójának alkalmából a Szobor Program keretében szeretnének egy szobrot állítani tiszteletük jeléül – mondta lapunknak ifjabb Papp László. – Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a lehetőséget, és természetesen támogattam az ötletet. Sőt azt is javasoltam, hogy akkor a teret nevezzék el apámról. Szerencsére erre is nyitottak voltak a kerületben.
A bronzszobrot Lelkes Márk készítette, de a család is közreműködött a munkában.
– Végig kapcsolatban voltam a szobrásszal. Rengeteg filmet, fotót adtam neki referenciaként, sőt még kesztyűket és cipőket is, hogy tökéletesen el tudja találni az édesapámra jellemző beállást – mondta ifjabb Papp László, aki hozzátette, a családnak nagyon jólesik, hogy az angyalföldi önkormányzat ily módon is megemlékezett a bokszikonról.
– Apám itt született, itt töltötte a gyermekkorát, itt nőtt fel, itt lett sportoló. Huszonöt évet élt itt, de amikor másfelé sodorta a sors, akkor sem felejtette el, honnan indult. Mindig angyalföldinek tartotta magát. Minden köszönet és tisztelet a kerületnek, amiért így szívén viseli édesapám emlékét.


Budapest, 2003. október 16. Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó. Archív képünk 1952. június 13-án készült a Helsinkiben rendezett XV. Nyári Olimpiai Játékokra készülő Papp Lászlóról. MTI Fotó

A legendás Papp Lacis beállás – amit tökéletesen visszaad a szobor (Fotó:mti)

Ki volt Papp László?

Papp László 1926. március 25-én született a Visegrádi utcában. 1932-ben költözött a család a Kassák Lajos utca 48. szám alá, így gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Innen indult el ökölvívói karrierje. Amatőr bokszolóként 200 mérkőzéséből csupán kilencet veszített el, profiként pedig 29 összecsapásából 27-et megnyert, kettő pedig döntetlennel zárult. Amatőrként kétszer, profiként egyszeres Európa-bajnok, és ő volt a világ egyetlen ökölvívója, aki három olimpiai aranyérmet is tudott szerezni. Nevét mindmáig a legnagyobbak között tartják számon. 2003. október 16-án, 78 évesen hosszú és súlyos betegségben hunyt el.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.