2020. augusztus 15., szombat
Mária

Sport

Jaj, de aranyosak! Köszönjük, Katinka, köszönjük, Emese!

A párbajtőröző Szász Emese, valamint az úszó Hosszú Katinka révén a magyarok két aranyérmet szereztek a riói olimpia első, szombati versenynapján. Ezt megelőzően egyetlen játékokat sem kezdtünk ilyen jól.

Szász Emese egész szombaton remekül vívott, a döntőben a világbajnoki címvédő olasz Rossella Fiamingót 7-11-ről fordítva 15-13-ra győzte le.


– Épp a sírás kerülget, mert végre sikerült az, amiért évek óta dolgoztam – mondta Szász az eredményhirdetés után, majd elárulta, hogy azért tűnhetett mosolygósnak a fináléban még nagy hátrányban is, mert amiért eljött Rióba, azt már a döntőbe kerüléssel megszerezte. – Valóban sokszor voltam görcsös korábban, most viszont felszabadultan vívtam.

katinka-emese

Hosszú Katinka 4:26,36 perces hatalmas világcsúccsal nyert aranyérmet 400 méter vegyesen. Az „Iron Ladynek” ez volt az első olimpiai érme, míg a magyaroknak a 170. olimpiai győzelme.


– Szerintem még nem fogtam fel, hihetetlen – nyilatkozta Hosszú az M4 Sportnak. – Olyan érzésem volt, mint ha edzésen lennék, hiszen mióta kijöttünk Rióba, minden nap a négyes pályán úsztam. Kiráz a hideg, még nem hiszem el.

Hozzátette, férje és edzője, Shane Tusup a győzelem után azt mondta neki, pontosan úgy diadalmaskodott, ahogy megálmodta.

– Ennél tökéletesebb nem is lehetne, ez életem egyik legszebb napja – hangsúlyozta Hosszú Katinka arra utalva, hogy egyszerre lett olimpiai bajnok és adta át a múltnak a korábbi világrekordot.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese örül, miután győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6.
Szász Emese örül, miután győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Shane Tusup, Hosszú Katinka úszó edzője és férje örül, miután a sportoló világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Shane Tusup, Hosszú Katinka úszó edzője és férje örül, miután a sportoló világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás


Áradozik Katinkáról a világsajtó

New York Times: „Hosszú Katinka ragyogó úszással döntötte meg Je Si-ven londoni világrekordját.”

Washington Post: „Eddig Hosszú Katinkáé az olimpia legjobb teljesítménye.”

USA Today: „Az Iron Lady már régóta üldözte a világrekordot, de eddig még nem sikerült elérnie.”

The Guardian: „Sokáig fogunk emlékezni arra, hogy Hosszú szinte öt másodperces előnnyel, a világrekordot is több mint két másodperccel megdöntve győzött.”

As: „Hosszú a medencék sztahanovistája, ellenfeleit könnyedén legyőzve szerezte meg első olimpiai aranyérmét. A magyar úszógép sikeréhez kellett edzője, férje is, aki gyökeresen megváltoztatta Hosszú pályafutását.”

Kapcsolódó Cikkek