2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Sport

Jaj, de aranyosak! Köszönjük, Katinka, köszönjük, Emese!

A párbajtőröző Szász Emese, valamint az úszó Hosszú Katinka révén a magyarok két aranyérmet szereztek a riói olimpia első, szombati versenynapján. Ezt megelőzően egyetlen játékokat sem kezdtünk ilyen jól.

Szász Emese egész szombaton remekül vívott, a döntőben a világbajnoki címvédő olasz Rossella Fiamingót 7-11-ről fordítva 15-13-ra győzte le.


– Épp a sírás kerülget, mert végre sikerült az, amiért évek óta dolgoztam – mondta Szász az eredményhirdetés után, majd elárulta, hogy azért tűnhetett mosolygósnak a fináléban még nagy hátrányban is, mert amiért eljött Rióba, azt már a döntőbe kerüléssel megszerezte. – Valóban sokszor voltam görcsös korábban, most viszont felszabadultan vívtam.

katinka-emese

Hosszú Katinka 4:26,36 perces hatalmas világcsúccsal nyert aranyérmet 400 méter vegyesen. Az „Iron Ladynek” ez volt az első olimpiai érme, míg a magyaroknak a 170. olimpiai győzelme.


– Szerintem még nem fogtam fel, hihetetlen – nyilatkozta Hosszú az M4 Sportnak. – Olyan érzésem volt, mint ha edzésen lennék, hiszen mióta kijöttünk Rióba, minden nap a négyes pályán úsztam. Kiráz a hideg, még nem hiszem el.

Hozzátette, férje és edzője, Shane Tusup a győzelem után azt mondta neki, pontosan úgy diadalmaskodott, ahogy megálmodta.

– Ennél tökéletesebb nem is lehetne, ez életem egyik legszebb napja – hangsúlyozta Hosszú Katinka arra utalva, hogy egyszerre lett olimpiai bajnok és adta át a múltnak a korábbi világrekordot.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese örül, miután győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6.
Szász Emese örül, miután győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Shane Tusup, Hosszú Katinka úszó edzője és férje örül, miután a sportoló világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Shane Tusup, Hosszú Katinka úszó edzője és férje örül, miután a sportoló világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás


Áradozik Katinkáról a világsajtó

New York Times: „Hosszú Katinka ragyogó úszással döntötte meg Je Si-ven londoni világrekordját.”

Washington Post: „Eddig Hosszú Katinkáé az olimpia legjobb teljesítménye.”

USA Today: „Az Iron Lady már régóta üldözte a világrekordot, de eddig még nem sikerült elérnie.”

The Guardian: „Sokáig fogunk emlékezni arra, hogy Hosszú szinte öt másodperces előnnyel, a világrekordot is több mint két másodperccel megdöntve győzött.”

As: „Hosszú a medencék sztahanovistája, ellenfeleit könnyedén legyőzve szerezte meg első olimpiai aranyérmét. A magyar úszógép sikeréhez kellett edzője, férje is, aki gyökeresen megváltoztatta Hosszú pályafutását.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Ronaldo nélkül is életveszélyes a Real

  Ronaldo nélkül is életveszélyes a Real

  Sima meccsen 3-0-re legyőzte a Real Madrid az AS Roma csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A spanyol csapat 200- óta először lépett pályára a sorozatban Cristiano Ronaldo nélkül és a hiánya egyáltalán nem volt érzékelhető.

 • Dzsudzsák marad a napfényes Arábiában

  Dzsudzsák marad a napfényes Arábiában

  Dzsudzsák Balázs marad az Egyesült Arab Emírségekben, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya szerdán aláírt az élvonalbeli újonc al-Ittihad Kalbához, miután az al-Vahdával nem hosszabbította meg szerződését.

 • Lebontják a téli olimpia létesítményeit

  Lebontják a téli olimpia létesítményeit

  Egyre valószínűbb, hogy lebontják a phjongcshangi téli olimpia helyszíneinek nagy részét, mivel túl költséges a fenntartásuk. Hét hónappal az ötkarikás játékok befejezése után a létesítmények – sípályák, stadionok, csarnokok – többnyire üresen állnak, vagy már erősen leromlott állapotban vannak, és bár az olimpiát megelőzően számos tanulmány készült arról, hogy ezeket hogyan lehet majd hasznosítani, ebből egyelőre szinte semmi nem valósult meg.