EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb I.kerület

Játékos jubileummal örömünnepelnek

Mesterségek archív

Az egész a Tóth Árpád sétányon kezdődött 30 éve

Mesterségek tánc

Népi mesterek a Halászbástyánál anno

Mesterségek régi

Lovas felvezetéssel vonultak be a Várba a mesterek

 

Mesterségek Ünnepe a Várban ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az évtizedek alatt a palota udvara is megtelt kézművesekkel és közönséggel ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Mesterségek Ünnepe a Várban ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Tavaly a mezőségi szövőnőket csodáltuk meg a Mesterségek Ünnepén ( Fotó_ Sáfár Tibor)

 

Nemzetközi fesztivállal ünnepli 30. születésnapját a Mesterségek Ünnepe a Várban. Közel száz helyszínen játék, két színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország és 800 hazai kézműves lesz együtt a 30. évfordulón. A jubileumi találkozó fő témája a játék, lényege, hogy igazi örömünnepet üljenek augusztus 18. és 21. között a Várban találkozó mesterek és a közönség.

– Harminc évvel ezelőtt, 1987-ben a Tóth Árpád sétányon találkozott először az ország különböző tájegységeit képviselő kézművesek lelkes csapata, hogy szakmai tudásukkal elkápráztassák a látogatókat – mondta a Lokál Extrának Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének igazgatója, aki 23 éve fő szervezője az eseménynek. – A kezdeményezés örvendetes hagyománnyá vált, és immár harmincadik éve találkoznak itt a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselői egymással és a közönséggel.


A Mesterségek Ünnepe fő szervezője hozzátette: hagyomány és megújulás jellemzi az idei, jubileumi ünnepet is.

– A játék játszva jó! A Mesterségek Ünnepe idén óriási játszótérré válik, ahol a részt vevő 52 népművészeti egyesület közel száz játékműhellyel, játszóházzal szeretne kellemes perceket szerezni kicsiknek és nagyoknak. A Babajátszóban a legapróbbak is lazíthatnak, de biztosan nagy sikert arat majd a Felnőttmegőrző, az Asszonyműhely és a Mosoda is. Csipkékkel társasozni és memóriajátékot játszani egyedülálló dolog, no és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is jól mulathatnak. Idén igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményekre számíthatunk – sorolta Igyártó Gabriellától. Kiemelte: a jubileum egyik újdonsága, hogy idén nemzetközi fesztivál várja a látogatókat. Érkeznek kézműves mesterek Törökországból, Spanyolországból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból, Kirgizisztánból, Kazahsztánból és Moldáviából is. Utóbbi országot egy nagyon érdekes népcsoport, a gagauzok képviselik majd. Indiából pedig különleges szövő- és textilnyomó technikát bemutató mesterek jönnek, hogy jelenlétükkel tovább színesítsék a fesztivál kínálatát. Idei díszvendégeink Üzbegisztán, Kína és Jakutföld.


A fesztiválon találkozhatunk olyan népművész mesterekkel is, akik 1987 óta az összes eddigi Mesterségek Ünnepén részt vettek és elkápráztatták tudásukkal a látogatókat. Élményekről, emlékekről és persze a saját mesterségük múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esik majd abban a beszélgetéssorozatban, amelyet a Mesélő Mesterek program keretében mindennap meghallgathatnak az érdeklődők a Hunyadi Udvarban. Részletes, folyamatosan frissülő információk a http://www.mestersegekunnepe.hu és a http://www.facebook.com/mestersegekunnepe oldalon találhatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.