2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Jé, virágzik a tányér!

rukkolával_virágA virágok nemcsak szépek, de némelyik nagyon finom is, azonban ugyanúgy, mint a gombáknál, nem mindegy, hogy melyikből készítünk vacsorát vagy desszertet. Többnyire készen is lehet már kapni, előre csomagolt, biztosan fogyasztható fajtákat. Menjünk biztosra, válasszuk ezeket.

kamilla-1589449_1920

A kamilla feldobja a salátát is

A virágevéshez nem árt ismerni néhány alapszabályt: csak olyanokat fogyasszunk el, amelyek eredetét ismerjük és biztosak vagyunk benne, hogy nem kezelték kemikáliákkal. Forgalmas utak mentén szedett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra. Szedjünk kinyíltakat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Lehetőleg hűvösebb napszakban szedjük a virágokat és felhasználásukig vízben vagy hidegen, hűtőben tároljuk.
Fontos, hogy kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek.
Allergiásoknak nem ajánlott.


torta_virág

Különleges meglepetés az árvácskás túrótorta

Az ehető virágok felhasználása igazán sokoldalú. Készíthetünk belőlük zseléket, dzsemeket, lekvárokat, szörpöt, illatosíthatunk velük ecetet (például almaecetet), cukrot, mézet, meg is száríthatjuk, de süteményekbe, habokba, krémekbe, fagylaltokba is keverhetjük, vagy kandírozva díszíthetünk velük. Jégkockába is zárhatjuk, így később hideg italokat, limonádét, jeges teát extra ízzel, illatosan fogyaszthatunk.

virág_csoki

A levendula és a pitypang passzol a csokihoz

A kamilla az egyik legismertebb ehető virág, de a tea mellett salátát is ízesíthetünk vele. Az árvácska is feldobja a fogyókúrát, rukkolával keverve jól kijön enyhén mentás íze. Az árvácska egyébként jól mutat a túrótorta tetején, áfonyával és zselatinnal nyakon öntve, a csokikrém pedig igazán pikáns ízt kap egy csipetnyi levendulától és pitypangtól.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.