2019. október 15., kedd
Teréz

Extra

Kassai Lajos: A barátaimra vagyok a legbüszkébb

Miskolc, 2016. július 30. Kassai Lajos világrekorder lovas íjász tanítványainak bemutatója a Középkori forgatag elnevezésű rendezvényen a diósgyőri várnál, a Lovagi Tornák Terén 2016. július 30-án. MTI Fotó: Vajda János


Kassai Lajos világrekorder lovas íjász tanítványainak bemutatója a diósgyőri várnál, a Lovagi Tornák Terén 
MTI Fotó: Vajda János

Kassai Lajos íjászmester, a modern kori lovasíjászat megteremtője minden versenyt megnyert, amit a sportágban meg lehet, öt Guinness-rekordot állított fel, ő mégis a barátaira, a közösségre a legbüszkébb, akikkel együtt tudja gyakorolni szenvedélyét.

– Hatéves voltam, amikor a Cs. Sebestyén Károly által rekonstruált honfoglalás kori magyar íjnak a rajzát megláttam. Magával ragadott a forma. Gyerekfejjel megpróbáltam elkészíteni, deszkából kifaragtam, vödör füléből meghajtogattam. Az íjkészítés iránti vágy felnőttkorban sem múlt el, de akkor már megfelelő szakmai tudással párosult. Az alapgondolat az volt, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit ők is követtek. Tehát nem állati inakból, szaruból és csontból, hanem műgyantából és üvegszálból hajtottam végre az őseink által használt íjnak a formai rekonstrukcióját. Csak azért tanultam meg lovagolni, hogy a fegyvert ki tudjam próbálni. Abban a pillanatban, hogy az első lövést leadtam a ló hátáról, az életem nyílegyenes ösvénnyé alakult – mondta el Kassai Lajos a kezdetekről.


Három évtizedes pályafutása falunapos meghívásokkal, baráti megkeresésekkel indult. Ma már a világ minden részéről jönnek hozzá tanítványok és ő maga is sokat utazik.

– Nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol egyre népszerűbb a lovasíjászat, Dél-Afrikától Kínán át Kanadáig mindenütt vannak már versenypályák. Felépítettünk egy rendszert, ami lehetővé teszi, hogy egységes pályákon, hiteles versenybírók vezetésével lehessen lebonyolítani világversenyeket. Az év végén a rendszerben rögzített eredményekből pedig összeáll a nemzetközi ranglista. Így nem kell átutaztatni a fél világon a lovakat, ami pedig, mint tudjuk, nem kevés pénzbe kerülne – tette hozzá a lovasíjászat atyja.


Szakmai sikereiről visszafogottan beszélt az öt világrekordot is magáénak tudó sportember.

– A Guinness-rekordok mérföldkövei az útnak, amelyen járok. Fontosnak tartom, hogy mi, magyarok vagyunk az elsők ebben a kiváló harcművészetben és sportban. A rekordok által ez is rögzítve lett. Nagyra törő céljaim soha nem voltak, de azt gondolom, hogy sikerült felhívnom erre a sportágra a figyelmet. A legbüszkébb azonban azokra a kiváló emberekre vagyok, akiket barátaimnak mondhatok.

Kassai Lajos

Kassai Lajos

Matt Damon a Nagy fal című filmben Fotó: Profimedia, Planet

Matt Damont is Kassai készítette fel a Nagy fal című film főszerepére Fotó: Profimedia, Planet

 

 

Hollywood is felfigyelt rá

A jövő év elején magyar mozikba kerülő a Nagy fal (The Great Wall) című amerikai szuperprodukció főszereplőjét, Matt Damon-t Kassai Lajos készítette fel szerepére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Nap mint nap szembesülnie kellett volna az emlékekkel a producernek az Egyesült Államokban, ahol a fia véget vetett az életének, ezért döntött úgy Andy Vajna, hogy haza költözik Magyarországra.

 • Ezért rajong Madár Vera

  Ezért rajong Madár Vera

  Bár a népszerű színésznő nádszál karcsú és vigyáz az alakjára, de imádja a finom falatokat és kimondottan rajong a különleges ételekért.

 • Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer kissé csalódott, hogy  távoznia kellett a Sztárban Sztár leszekből! A célja azonban így is teljesült: a műsornak köszönhetően ugyanis rátalált egy menedzser, akivel már el is kezdték a közös munkát.