2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XVI.kerület

Kérdések és válaszok a faültetésről

A kerület idén is meghirdeti a lakossági faültetési akciót, amelynek keretében már igényelhetők díszfák a lakóház előtti zöld sávba, közterületre, amelyeket az önkormányzat ingyenesen biztosít. Ám az akcióval kapcsolatban számos kérdés merült fel, ezért az önkormányzat segítségével összeszedtük a leggyakoribbakat és a megfelelő válaszokat.

16ker_fa2

Az egyik választható fa a Sárgalevelű kőris, ami egy 10 méter magasra növő, élénksárga koronájú kis fa. Jó várostűrő fajta, feltűnő lombszínével díszít. Dús, terebélyes koronát nevel. (Fotó: XVI. kerületi önkormányzat facebook oldala)

Miért kell 1×1 méteres ültetőgödröt kiásni?
Ahhoz, hogy fa gyökérzete jól tudjon fejlődni és megerősödni, szükség van az egy köbméteres ültetőgödör fellazítására. Kisebb helyen a gyökerek megfulladnak, és a fa kiszárad.
Az egyméteres gödör aljába kell ültetni a fát?
Természetesen nem. A gödör kiásása után a földet vissza kell lapátolni és a fát addig a vonalig kell beültetni, ameddig a faiskolában is földben volt. A fa tövén jól látható ez a vonal. Se a mélyebbre, se a magasabbra ültetésre nem reagálnak jól a fák.


A választható fák között szerepel:
− hárs, juhar és kőris, amelyek nagyobbra nőnek, ezért légvezeték alá nem ajánlottak, valamint
− berkenye, sárga kőris, gömbjuhar, lepényfa, galagonyafa és díszkörte, amelyek kisebb növekedésűek, ezért légvezeték alá is ültethetők.
A környezetvédelmi iroda a lakossági igények alapján szerzi be a csemetéket, melyek 220 centiméter törzsmagasságú sorfák, jól bírják a szmogos városi levegőt, és a gondozás szempontjából nem túl igényesek.

 

Miért nem kapható fa földút mellé?
A kerületben folyamatosan végzik a földutak felújítását, az úttervek ismerete nélkül nem tudhatják előre, nem olyan helyre ültetnék-e, ahová később szegélykő, árok vagy kocsibehajtó kerülne. Meglévő úttervek esetén sem adhatnak fát addig, amíg az útépítés végleg le nem zárult, mivel az építés során nagy méretű munkagépek mozognak a területen, amelyek akár véletlenül is megsérthetik az új csemetéket.
Ültethetünk-e más ingatlana elé fát?
Csak abban az esetben, ha a tulajdonos nyilatkozik róla, hogy egyetért az ültetéssel. A fa fenntartása ebben az esetben is az igénylő feladata.
Ültethetünk-e a kijelölt helyen kívülre fát?
Nem, éppen azért adnak meg pontos helyszínt, mert az ügyintézők többéves tapasztalattal és fenntartói szemlélettel rendelkezve jobban meg tudják határozni, hol nem lesz zavaró.
Ha nincs egy méter széles zöld sáv, miért nem kapható kicsi fa?
A legkisebb fának is szüksége van élettérre, ahol fejlődhet, arról nem is beszélve, hogy egy burkolatokkal övezett „kazetta” könnyebben felmelegszik és kiszárad a nyári időszakban, ami élettanilag nagyon káros az új csemetére.

16ker_fa

A Díszkörte 10 méter magasra növő, szívós várostűrő fa, mély gyökérzetet fejleszt, így jól tűri a szárazságot. (Fotó: XVI. kerületi önkormányzat facebook oldala)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.