2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Kibertámadás bénította meg Ausztrália népszámlálási honlapját

Elérhetetlenné vált a népszámláláshoz szükséges adatok rögzítésére kialakított online felület Ausztráliában, miután szerdára virradó éjszaka kibertámadás érte a weboldalt.

David Kalisch, az Ausztráliai Statisztikai Hivatal (ABS) vezető statisztikusa közölte: szerintük külföldről hajtották végre a támadást. Hozzátette: a már beküldött 2,3 millió űrlap adatai nem kerültek illetéktelenek birtokába.


Ez az első alkalom, hogy az országban interneten keresztül végzik el a népszámlálást, amely ötévente méri fel Ausztrália 24 millió lakosának életkörülményeit.

Michael McCormack, a felmérésért felelős miniszter a honlap összeomlását túlterheléses kísérletnek nevezte, amely az adatgyűjtés megzavarását célozta.

A túlterheléses támadás (Distributed Denial of Service – DDoS) lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.

Az idei népszámlálás lebonyolítását széles körben bírálták Ausztráliában. Néhány független szenátor bojkottálta az űrlap kitöltését, mivel elsőként vezették be azt a gyakorlatot, hogy az ausztráloknak azonosítani kell magukat az adatfelvétel során.

Ezen felül a népszámlálási űrlap beküldésére szolgáló honlap leállása miatt többen bírálták Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azon döntését, hogy visszafogja az ausztrál internetes infrastruktúra fejlesztését.

Kapcsolódó Cikkek