2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Sport

Kiírták magukat az olimpiáról

Augusztus 15-én kezdődnek a kajak-kenu versenyek a riói olimpián. A magyar csapat felkészülését több doppingbotrány zavarta meg. A Lokál Extra összegyűjtötte, kik azok a magyar sportolók akiknél pozitív eredményt mutatott a teszt.

Brandenburg, 2014. július 12. A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntője után a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2014. július 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Csipes Tamara kokainfogyasztáson bukott meg (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Bombaként robbant a hír, hogy az utolsó pillanatban változtatni kellett a riói olimpiára utazó kajak-kenu versenyzők névsorán, mivel két újabb sportoló akadt fenn a rostán a doppingtesztek során. Horváth Bence és Szomolányi Máté produkált három-három atipikus mintát, ami bár nem minősül doppingvétségnek, de dr. Tiszeker Ágnes szerint tiltott szer volt a szervezetükben. A helyükre Molnár Péter és Tóthka Sándor került be a válogatottba.


Brandenburg, 2009. június 27. A magyar KUCSERA Gábor evez a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokság férfi kajak egyes 1000 méteres versenyének középfutamában a Beetz-tavon 2009. június 27-én. Kucsera nem jutott be a döntőbe. (MTI/EPA/Bernd Settnik)

Kucsara Gábor vb-t és Eb-t is nyert már (MTI/EPA/Bernd Settnik)

A legnagyobb név a hiányzók listáján Kucsera Gábor. A világ- és Európa-bajnok sportoló januárban kapott kétéves eltiltást, mivel megbukott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség drogtesztjén. Szervezetében kokaint találtak, miután a szolnoki második válogató megnyerését követően tesztelték. Két héttel a milánói világbajnokság előtt bukott le, így nem indulhatott K-1 1000 méteren. Kucsera azóta valóságshow-ban és különböző televíziós műsorokban szerepel, az egyikben elmondta, azért nem kezd el komolyabban edzeni, mert akkor hiányozna neki a sport.

 

 

 

 

 

Ungvári Miklós Londonról maradt le

Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Miklósnak 2011-ben lett pozitív a doppingtesztje. A sportoló vizeletében a nyolcvanas években használt stanozololt és a vízhajtó mellett még egy harmadik anabolikus szteroidot is kimutattak.

Dombvári Bence sem képviseli Magyarországot Rióban. A honvéd 23 éves sportolójának a második olimpiai válogatóversenyen lett pozitív a mintája. Bár Dombvári maga kérte, hogy vizsgálják meg a B mintáját is, ez is kimutatta a stanozolol nevű anabolikus szteroidot. Domvárinak nem ez az első ügye, tavaly májusban Csipes Tamarával együtt bukott le kokainfogyasztás miatt. A két sportolót azonnal kizárták a válogatottból és el is tiltották őket, bár a büntetésen később enyhítettek.


 


A legnagyobb botrány

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar doppingbotránya nehézatlétáinkhoz köthető. Annus Adrián a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmet kalapácsvetésben, azonban csak egy hétig lehetett olimpiai bajnok. Bár a döntő után leadott mintája negatív lett, a továbbiakban megtagadta a mintaadást, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, megfosztja az éremtől. Annus klubtársa és egyben barátja, Fazekas Róbert is megbukott a teszteken. Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető olyan táplálék-kiegészítőt szedett, amely stanozololt tartalmazott, de az atléta állítólag nem tudott erről. A ügyet követő nyomozás során ugyan kiderült, hogy nem szándékosan doppingolt, így nyolcéves eltiltását mindössze két évvel csökkentették.

Dudás Miklós szervezetében is tiltott szereket találtak. A sprinter a tavalyi Európa Játékokon adta le azt a mintát, amelynek alapján megállapították, hogy tiltott hormonkészítmény került a szervezetébe. A sportoló nem tagadta bűnösséget. Dudás 2012-ben hatodik lett a londoni olimpián K-1 200 méteren, ám a milánói kvalifikációs világbajnokságon nem került a döntőbe, így nem szerzett kvótát a riói olimpiára.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek