2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Kisbandinak kell Portik cellája?

Portikot végleg elvitték a TEK-esek a Gyorskocsi utcából? Információnk szerint ma reggel úgynevezett „végszállítással” költöztették el Portik Tamást a Budapest BV Intézet II. objektumából, a Gyorskocsi utcából, ahol már jó ideje raboskodott a tárgyalássorozata miatt.

Budapest, 2001. október 1. Folytatódott a Kisbandi néven elhíresült Lakatos András pere a Fővárosi Bíróságon. Lakatos András ellen 1993-94-ben elkövetett bűncselekmények kapcsán 1996-ban már egyszer kezdődött büntetőper, de Lakatos András ugyanaz év őszén az Egyesült Államokba távozott, így vele szemben felfüggesztették az eljárást. A férfit 2000 júniusban nemzetközi elfogatóparancs nyomán kerítette kézre az FBI (amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal) a floridai Miamiben. A képen: Lakatos András a vádlottak padján. MTI Fotó: Földi Imre

Lakatos András
MTI Fotó: Földi Imre

Az egykori Energol-vezér eddig relatív nyugodt és kulturált  körülmények között élhette magánzárkájában mindennapjait. A rabok közt csak „szanatóriumnak” becézett Gyorskocsi utcai intézmény valóban minden fogvatartott álma. Igaz, a történelmi épület lakói főleg nők, de egy szinten férfi fogvatartottak vannak elhelyezve. 2013 decemberében adták át az épület keleti szárnyát, amely már az uniós követelmények szerint épült. Ide járnak az EU szervezetek képviselői és külföldi szakdelegációk is rendszeresen. Vagyis, minta-intézmény!


Padlófűtéses cellák, a folyosón klíma, szenzoros érzékelővel ellátott zuhanyzó, modern burkolatok, és az előírásoknak megfelelő négyzetméter/fogvatartott. Portik Tamás eddig itt lakhatott kényelmesen a többi fogvatartottól elzárva, egy hatszemélyes zárkában egyedül az irataival, aktáival, börtön-luxusban annak ellenére, hogy ebben a szárnyban előzetes fogvatartottak vannak. Mint ismeretes Portik immár jogerős börtönbüntetését tölti Prisztás József egykori vállalkozó maffia módszerekkel végrehajtott kivégzésének felbujtójaként de az Aranykéz utcai robbantásos gyilkossággal kapcsolatban is vizsgálják a szerepét. Amennyiben ebben az ügyben másodfokon is elmarasztalják, több mint 20 évet kell majd lehúznia azután, hogy összbüntetésbe foglalják az ítéleteit.

tilos az alkoholfogyasztás mostantól az I. kerületben, Gyorskocsi utca

A Gyorskocsi utcai BV intézet

Információink szerint Portik költöztetésének egyik aktuális indoka lehet Lakatos András alias „Kisbani” megérkezése, akit tegnap helyeztek előzetes letartóztatásba, miután hazahozta a magyar rendőrség Brazíliából. Mivel Bandika előzetes fogvatartott lesz és várhatóan számtalan leszámolásos ügyben fogják meghallgatni, az elhelyezése fontos kérdés, amit legjobban a Gyorskocsi utcában lehet megoldani. Mivel Portik és Lakatos ellenérdekeltek és a kiemelt ügyekben közösen is érintettek, nem lehetnek egy börtönben.


A BV-kben a túlzsúfoltság komoly gond, az ilyen „celebek” pedig hatalmas logisztikai problémával terhelik az intézményeket. Ne feledjük, a rabok leleményessége határtalan, vagyis az elkülönítés szabályainak rigorózus betartása mellett sem zárható ki teljesen az egymás közti kommunikáció lehetősége.

Budapest, 2015. október 16. Portik Tamás elsőrendű vádlott (k) a Prisztás-gyilkosság ügyében az ítélethirdetésen a Fővárosi Törvényszéken 2015. október 16-án. A megismételt elsőfokú eljárásban tíz év fegyházra ítélték Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt, a másodrendű vádlott, a tettes kilenc évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltBandika szinte mindent tud a 90′-es évekről, hiszen úgy hírlett, ő kezelte, forgatta, majd eltüntette az olajosok pénzének egy részét. Portikkal barátok voltak. A Prisztás-gyilkosság egyik oka pedig egy ingatlanvita volt melyben Portik, Prisztás és Kisbandi voltak a főszereplők.

Lakatos „KisBandi” András 1996-ban váratlanul eltűnt és akkoriban – ha hinni lehet a híreszteléseknek – az alvilág minden szereplője a vérét kívánta a hiányzó olajmilliók miatt. Miközben Portik egyik tárgyalásán épp arra hivatkozott, hogy ő azért sem lehet a Prisztás-gyilkosság megrendelője, mert éppen akkor Dominikán nyaralt Lakatossal, reménykedve várta, hogy Bandika egyszer előkerüljön. Portiknak azonban csalódnia kellett, mert Lakatos már Brazíliából olyan vallomást tett, amely terheli az egykori Energolost, nemhogy mentené. Ennek a sztorinak itt még nincs vége, sőt vélhetően most újabb fejezet kezdődik.

A költöztetéssel kapcsolatban érdeklődtünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál. A kommunikációs osztály a bűnügyi személyes adatok védelme érdekében nem adhatott felvilágosítást egyetlen fogvatartott elhelyezésével kapcsolatban sem.

A Portik Tamást képviselő ügyvédi irodánál érdeklődtünk. Ott sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudták az átszállítás tényét.

(Lokál)

Kapcsolódó Cikkek