2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb II.kerület XI.kerület XXII.kerület

Kovács András Péternek fontos Buda és az alma mater

KAP tabló1Kovács András Péter 20 éve érettségizett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Annak idején Budafokról villamosozott be a XI. kerületbe, most a II. kerülethez közeli otthonából jár vissza ide diáktalálkozókra és különféle iskolai rendezvényekre, hogy jókedvre derítse a közönséget. A Karinthy-gyűrűs humoristával az alma materben beszélgettünk, ahová úgy jár haza, mint a szülői házba.

– Budafokon laktunk, a nagymamám találta nekem ezt a jó gimnáziumot, és persze a nagyi jól választott. Nagyon szerettem ide járni. Reggelente felpattantam a villamosra, és irány a körtér, azután rohanás a Villányin, hogy el ne késsek – mesélte András, aki 1992 szeptemberétől járt az akkor még József Attila Gimnáziumban az első egyházi beiskolázású ciszterci osztályba.


– A Szent Bernát osztályba jártam. Rengeteg emlék köt ide. Az itt töltött 4 év annyira meghatározó volt az életemben, hogy utána az egyetemen egy jó darabig nem is találtam új közösséget. Nem véletlen, hogy belül ma is tizenhatnak érzem magam, és ma is annak a diákszínpados srácnak a lelkülete él bennem – árulta el Kovács Attila Péter, aki 2001-ben summa cum laude diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd 2004-ben ugyanitt elvégezte a doktori programot, jogtörténetet és médiajogot tanított.

– Jogásznak készültem, de ez lett belőlem. Mégpedig azért, mert már a gimnáziumban a szünetekben komplett évnyitókat, tanár-diák paródiákat rögtönöztem. Ott alakult ki az, ami végül a hivatásom lett – számolt be a humorista, a civilben komoly, háromgyermekes édesapa, aki az iskola környékét is úgy megszerette, hogy családjával most is Budán van az otthona.


Ciszterencia a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, Dékány Árpád Sixtus OCist (zirci főapát) Kovács András Péter (Karinthy-gyűrűs humorista, budai öregdiák) Horváth Soma (Ciszterci Diákszövetség elnöke) Pólya Viktor (Ciszterci Diákszövetség alelnöke, Ciszterencia főszervezője) (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kovács András Péterrel az alma materben beszélgettünk 20 évvel az érettségi után (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Szeretünk itt élni, ez egy zöld sziget a városban. A gyerekeim már veszik a lapot, sokat viccelődünk, értik és értékelik a humort. A feleségem pedig egyenesen motivál a munkámban, a legjobb poénjaimat neki köszönhetem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.