EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb IV.kerület

Kozák Danuta: Megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda!

Kozák Danuta aranybetűkkel írta be magát a sportág és az olimpiák történelmébe. Az UTE kajakosa előbb párosban, majd egyéniben, legvégül pedig a kajak négyes tagjaként is olimpiai bajnoki címet szerzett, összesen öt  olimpiai elsőségével ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Nem mellesleg az egyéni győzelme az ország 175. olimpiai aranyérme és 500. olimpiai érme volt.

Kozák Danuta első riói aranyérme „paraszthajszálon” múlt, pontosabban 51 ezredmásodpercen. Szabó Gabriellával párban ugyanis ennyivel előzték meg az 500 méteres döntőben a Franziska Weber, Tina Dietze alkotta német kettőst.
– Megérte ennyit edzeni egész évben, mert még így is tudtam menni és Gabit tolni, az ő lelke, az ő csapása vitt be minket – mondta az újpesti versenyző, aki az olimpia első napjaiban gyomorfertőzést kapott. – Tényleg nem hittem el, annyira jöttek a németek a végén, azt hittem, hogy elveszítettük. Gabi kiáltott egyet, azt hittem, azért, mert másodikak vagyunk. Hátulról nem láttam semmit.


Kozák Danuta második riói aranyérme hihetetlen volt. Lényegében „agyonverte” a fél világot. Az 500 méteres egyes verseny után már rég kiírták olimpiai bajnokként a nevét, amikor a második és a harmadik helyezett célba ért. Több mint egy hajóhosszal előzte meg a második helyen végzett dán Emma Jörgensent.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. A világbajnok magyar duó az első helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

Párosban Szabó Gabriellával nyert olimpiai aranyat (MTI Fotó: Kovács Tamás)

– Arra készültem, mint a párosban, hiszen az a normális, ha az utolsó centiig küzdünk – mondta ezzel kapcsolatban Kozák Danuta. – Érzékeltem 200-nál, hogy valószínűleg elöl vagyok, de magammal próbáltam foglalkozni. A statisztikákat másokra bízom, én a pályán szeretnék teljesíteni. A négy aranynak szerintem tíz év múlva lesz igazán nagy értéke, amikor a fiatalságot arra kell buzdítani, hogy gyerünk, fiatalok, kövessetek!


És akkor még nem esett szó a kajak négyesről.
Arról a négyesről, amely négy évvel ezelőtt meglepetésre szerzett olimpiai bajnoki címet, de most esélyesként indult. És meg is védte bajnoki címét.

– Ez a legtökéletesebb pályánk volt, amióta együtt versenyzünk. Még edzésen sem sikerült ilyen jól – mondta a győzelem után Kozák Danuta, hozzátéve, úgy érzi, kihozta magából a maximumot. – Nem is tudtam és nem is akartam több számot vállalni. Hihetetlen négy éven vagyok túl, ez a koronája: örülök, hogy elvállaltam! Van egy mondás, amit nagyon szeretek: célozd meg a Holdat, és ha nem éred el, akkor is eljutsz a csillagok közé. Én megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.