2019. október 15., kedd
Teréz

Sport

Kozák Danuta utolérhetetlen volt

Majd másfél hajóhossz előnnyel nyert, és megvédte Londonban megszerzett címét Kozák Danuta. A magyar küldöttség ezzel már hét aranyat szerzett Rióban. Ez volt a játékok történetében az 500. magyar érem.

Kozák Danuta a kajakozás Hosszú Katinkája. Nem csupán azért, mert ő is sporttörténelmet írt – az első magyar, aki a sportágban négy olimpiai aranyat szerzett, de azzal is, hogy London után Katinkához hasonlóan búcsút mondott korábbi trénerének, klubjának és a bevett sémáknak, inkább párjával, Somogyi Bélával kezdett dolgozni. Neki is bejött a váltás, már két aranyat lapátolt össze Rióban és a harmadik sem elképzelhetetlen, hiszen a női kajaknégyes tagjaként is nyerhet még egyet.
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18.
Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert.
MTI Fotó: Kovács Tamás

– Ez a négyéves kemény munka betetőzése volt – nyilatkozta az 500 méteres táv teljesítése után Danuta. – Hálás vagyok az orvosi stábnak, hiszen a vasárnapi gyomorfertőzésem után segítettek a gyors felépülésben.

Mindenesetre a rajt nem a tévékészülékek előtt szurkoló százezrek – milliók? – elképzelései szerint alakult, Kozák Danuta egy kissé beszorult, a fehérorosz Marina Litvincsuk állt az élre. Ám csapásról csapásra, centiről, centire került előrébb Danuta, és féltávnál már az élen haladt. Az utolsó kétszáz méteren már kétség sem fért hozzá, hogy megvédi Londonban megszerzett olimpiai bajnoki címét.


A győzelem előtt a világbajnok Tótka Sándor, Molnár Péter (K–2 200 m) szállt vízre, de három századnyi különbséggel leszorultak a dobogóról. Azért ez sem rossz, különösképpen annak ismeretében, hogy a doppinggyanú miatt itthon maradt Horváth Bence, Szomolányi Máté helyett az utolsó pillanatban ugrottak be.

– Ezúttal ennyire voltunk képesek, nem panaszkodhatunk a negyedik hely miatt – mondta Molnár Péter.


A nap harmadik döntőse, a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakos duó 1000 méteren a hetedik lett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Uszodai kirakós

  Uszodai kirakós

  Hatalmas népszerűségnek örvend a Tetris Challange Magyarországon,, amelyhez most Hosszú Katinka is csatlakozott egy fantasztikus fotóval, amelyet közösségi oldalára töltött fel.

 • Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Hosszú Katinka verhetetlen 200 méter vegyesen. Az úszók berlini világkupa-versenye berlini állomásának zárónapján is győzött, sorozatban ez volt a 66.

 • Rossi: Wales ellen más játék kell

  Rossi: Wales ellen más játék kell

  A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte vasárnap a vendég azeri csapatot a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre és életben tartotta kijutási reményeit.