EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,90 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Extra

Kulka János csodás gyógyulása – már autót is tud vezetni

Úgy tűnik, egyre javul Kulka János állapota. A színész idén áprilisban kapott sztrókot, de fél év alatt annyit javult az állapota, hogy már egyedül vezet autót és maga végzi a bevásárlást.

A Lokál munkatársa kapta lencsevégre a színészt, amint egy harmadik kerületi élelmiszerüzletből tartott kifelé. Kulka János – akit próbáltunk elérni, de lapzártánkig nem vette fel a telefont – szemmel láthatóan sokkal jobban van, és nemhogy botra nincs szüksége, de ő maga intézte a bevásárlást, utána pedig egyedül hajtott el kabriójával. De nem csak a mozgása magabiztos, a beszéde is egyre javul. Az autóvezetés pedig azt jelzi, a színész felépülése olyan gyors, hogy szinte már nyoma sincs a betegségnek.


Kulka János /Fotó: Lokál

Kulka János /Fotó: Lokál

– A sztrók utáni autóvezetésre nincs egyértelmű protokoll. Nekem például nem vették el a jogosítványom, de volt olyan, akinek igen. Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy a rehabilitáció után feltétlenül kérjük ki háziorvosunk véleményét arról, újra a volán mögé ülhetünk-e, hiszen az elhamarkodott döntéssel nemcsak saját testi épségünket veszélyeztethetjük, hanem másokét is. Pár rövid vizsgálattal könnyen eldönthető, alkalmas-e a páciens az autóvezetésre – mesélte Sarkadi Gabriella, a Strokeinfó Alapítvány elnöke. Mint ismeretes, Kulkát április 12-én este vitték kórházba, miután otthonában rosszul lett. Az orvosok azonnali életmentő műtétet hajtottak végre rajta az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A gyors beavatkozásnak, a speciális utókezelésnek és nem utolsósorban hatalmas akaraterejének köszönhetően a színész állapota rohamosan javul. Kulka Jánossal többek között gyerekkori ismerőse, Kalmár Nagy Klára Laura mozgásterapeuta foglalkozik, aki speciális módszerével tornáztatja, de egy logopédus is jár hozzá, hogy újra tökéletes legyen a beszéde, ami egy színésznek elengedhetetlen.

– Jól vagyok. Gyógytornász segít a mozgás javításában, logopédus a beszédkészség visszaszerzésében. Klári milyen gyógytornász? Nagyon jó – mesélte még júliusban a Délmagyar megkeresésére Kulka.


Hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt mikor láthatjuk újra színdarabban, egyelőre nem tudni, ám gyors javulása alapján minden esélye megvan arra, hogy hamarosan ismét színpadra lépjen. Erre enged következtetni a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor meglepő döntése a 2016–2017-es évaddal kapcsolatban.

– A következő évad tervezése során a jövő évi utolsó bemutatót egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapota alakulásának függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassunk vele – állt Máté Gábor összefoglalójában.

Kapcsolódó Cikkek