2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb

Külön vezetési pontot telepítenek a tűzijáték biztosítására

A budai Várban külön vezetési pontot telepítenek az augusztus 20-i tűzijáték biztosítására – mondta az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs (OT) vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kádár Pál dandártábornok hozzátette: az állami ünnep programjai közül az esti tűzijáték biztonságos lebonyolítása jelenti a legnagyobb kihívást, a vezetési pontról azonban a teljes rendezvényhelyszín áttekinthető lesz.


A Honvédelmi Minisztérium (HM) tervezési és koordinációs osztályának vezetője elmondta: az OT augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi meg munkáját a HM-ben. Folyamatosan figyelemmel kísérik, értékelik az eseményeket, kapcsolatot tartanak valamennyi rendezvényhelyszínnel, és szükség esetén dönthetnek a rendezvények átütemezéséről, illetve törléséről.

Az operatív törzsben a HM, az országos és a budapesti rendőr-főkapitányság, a készenléti rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a tűzijátékot lebonyolító cég is közreműködik.


Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos tűzoltósági főfelügyelője felidézte, hogy egy öt évvel ezelőtt megalkotott kormányrendelet részletesen szabályozza a szabadtéri tömegrendezvények biztonságos lebonyolítását. Ennek nyomán a különböző rendezvények szervezőinek már nemcsak az a fontos, hogy minél többen vegyenek részt programjaikon, hanem a rendezvény ideje alatti biztonságra, valamint az onnan történő biztonságos hazajutásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Elmondta: a tűzijátékok engedélyeztetése megtörtént, a biztonságos lebonyolításhoz tizenhét kikötést fogalmaztak meg. Az OKF az eszközök telepítésénél is hatóságként működik közre, majd augusztus 20-án valamennyi kilövési pontnál – a Gellért-hegyen, a rakpartokon és a Dunán – kint lesznek a katasztrófavédelem egységei. A Gellért-hegy előáztatását – az időjárás függvényében – már reggel megkezdhetik a tűzoltók.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatósága közrendvédelmi főosztályának vezetője elmondta: nemcsak a rendezvényhelyszíneken, hanem az odavezető utakon is lesznek rendőrök. Hozzátette: az ünnepi rendezvények miatt nemcsak a fővárosban, hanem országszerte várhatók lezárások, rendőri ellenőrzések. Ezekről részletes információkat tesznek közzé a rendőrség honlapján.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jelenleg nincs információjuk arról, hogy fennállna terrorcselekmény veszélye. Ha ilyen információt kapnak, akkor annak megfelelően alakítják át a biztosítási terveket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: a sokéves tapasztalat alapján felkészültek az állami ünnep egészségügyi biztosítására, mentési terveiket elkészítették. Hozzátette, hogy a mentőszolgálat részéről is az esti tűzijáték igényli a legnagyobb erőket, külön mentési tervek alapján helyezik el egységeiket. Összesen 36 mentőegység – köztük nyolc rohamkocsi, tizenegy esetkocsi, tizenöt mentőgépkocsi, két tömeges baleseti egység – felel majd kifejezetten az állami ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításáért, továbbá a különböző rendezvényhelyszíneken gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek.

Elhangzott az is, hogy a friss időjárási előrejelzések alapján döntenek majd a különböző programokról.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. a hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén is a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezi. A programok augusztus 20-án fél 9-kor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik. Ebben az évben a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, valamint a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.