2018. szeptember 22., szombat
Móric

Extra

Kutyákkal vallatták Benkő Lászlót

Megdöbbentő titkáról beszélt a Lokálnak Benkő László. Az Omega billentyűsét kutyákkal vallatták egy egész éjszakán keresztül a rendőrök az egyik koncertje után.

Benkő László (Fotó: Máté Krisztián)

Benkő László (Fotó: Máté Krisztián)

Benkő László mindig is az őszinte szavak embere volt, de voltak olyan pillanatok az életében, amelyekről eddig nem igazán szeretett beszélni. Most, 73 évesen viszont úgy érzi, hogy egy eddig eltitkolt szegletét is szeretné elmesélni a rajongóinak, remélve, hogy velük ilyen nem fordul elő. Az eset még a szocializmus idején történt, amikor erősen cenzúrázták a kulturális termékeket, így a mára legendássá vált zenekarok számait is.


– Meg kellett felelni az akkori vezetőknek. Kitalálták azt  a marhaságot, hogy „sanzon- és táncdalbizottság”. A vicc az volt, hogy vajon mit nem játszottak az akkori zenekarok? Sanzont és táncdalt. Mi pontosan tudtuk, hogy mit nem szabad, de azért feszegettük a határokat – mesélte a billentyűs-zeneszerző, akit azonban ez az óvatosság sem óvott meg attól, hogy az egyik koncertjük után embertelen körülmények között vallassa az akkori államrendőrség.

– Lejátszottuk a koncertet, de akkor még nem tudhattuk, hogy mi vár ránk az utcán. Kint lovasrendőrök verték a rajongókat, akik fáklyákkal zavarogtak a Keleti pályaudvar mellett. Egy srácot azért kaptak el a zsaruk, mert az égő fáklyáját az egyik ló végbelébe dugta. Az akkori hivatalos közlés szerint felbolygató tevékenységnek vették a koncertünket. Amikor végeztünk, már két rendőr várt minket, engem be is vittek. Én csak álltam a kihallgatóban a falnál, orromat a falnak támasztva, kezemet hátrafogva egy lábon kellett ácsorognom másnap reggel hatig. Percenként válthattam a lábaimat, de ha véletlenül egyszerre lent volt mind a kettő, már eresztették is rám a kutyákat. Most visszagondolva, a halálra ijesztés volt a rafinériájuk, nem akartak széttépetni a kutyákkal, csak azt akarták, hogy összesz.rjam magam – vallott a rémisztő történetről Benkő.


Benkő azért is tartotta fontosnak elmesélni ezt a történetet, hogy a mai fiatal zenészgeneráció lássa, ő és kortársai milyen úton taposták ki azt az ösvényt, amely mára elveszni látszik az értéktelen dalok és tehetségkutatók világában.

– Folyamatos kapcsolatot tartunk a fiatalokkal, hogy a következő generáció ne ebbe a műanyag világban alkosson, ami most van. A zene mára üzlet lett, de ez népbutítás.

Benkő László. Zenei díjat alapított a Petőfi Rádió. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezték meg. 2016.06.28 Fotó: Csudai Sándor

Benkő László. Zenei díjat alapított a Petőfi Rádió. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezték meg. 2016.06.28 Fotó: Csudai Sándor

Kapcsolódó Cikkek