EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,22 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Sport

Legyen tíz aranyunk Rióban!

Vajon hány aranyat nyerünk a ma kezdődő riói olimpián? Magyarország eddig 476 érmet – 167 arany, 144 ezüst, 165 bronz – gyűjtött a nyári játékokon, s most is reménykedhetünk legalább hat-nyolc, vagy éppen tíz olimpiai bajnoki címben.

Legutóbb 1992-ben Barcelonában nyertünk tizenegyet a legfényesebb éremből, azóta nyolcnál többre nem futotta sportolóink erejéből (Pekingből csak hárommal tértünk haza). Nos, a Lokál szerint Rióban a tíz sem elképzelhetetlen, de ehhez az is szükségeltetik, hogy például a legesélyesebb úszóknak – Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László, Kapás Boglárka – és a kajak-kenusoknak minden összejöjjön a játékokon. A csillagok szerencsés állása folytán ez a két sportág összehozhat nyolcat, s ugye vívásban, birkózásban, cselgáncsban, öttusában vagy éppen pólóban sem elképzelhetetlen egy-egy arany.


A ZRI Závecz Research Intézet július végén készített felmérése szerint 21 érmet szereznek a magyar sportolók, és ebből 9 arany lesz. Az intézet  közvélemény kutatásából kiderült, hogy a legtöbben úgy vélik, Rióban jobban szerepelünk majd, mint Londonban, ahol 8 arany, 4 ezüst, 6 bronz, azaz 18 érem volt a termés. S még egy érdekesség: ha az elkövetkező napokban legalább 24 dobogós helyezést gyűjtünk be, akkor megszülethet a magyar sport ötszázadik nyári olimpia érme.

London, 2012. augusztus 1. Gyurta Dániel mutatja aranyérmét a győzelmi emelvényen a Vizesközpontban tartott eredményhirdetésen, miután világcsúccsal első helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 200 méteres mellúszás döntőjében 2012. augusztus elsején. MTI Fotó: Kovács Anikó

London, 2012. augusztus 1.
Gyurta Dániel mutatja aranyérmét a győzelmi emelvényen a Vizesközpontban tartott eredményhirdetésen, miután világcsúccsal első helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 200 méteres mellúszás döntőjében 2012. augusztus elsején.
MTI Fotó: Kovács Anikó


Érmes tippek


nagy_timea_eletrajz_ilyenv_2_

Nagy Tímea, Sydney és Athén aranyérmes vívója: – Akkor lennék elégedett, ha a lehető legtöbb boldog sportoló térne haza.

 

Biros_London

Biros Péter, háromszoros olimpiai bajnok pólós: – Jó lenne a londoni teljesítményt túlszárnyalni, én nyolc-tíz aranyban reménykedek.

 

10683_537x350

Vitray Tamás, tévériporter: – Szerintem, kilenc-tíz aranyat szerezhetünk. Nekem ez a jóslatom.


Verhetetlen vívók

Magyarország legeredményesebb olimpikonja a kardvívó Gerevich Aladár hét aranyérmet nyert, őt hattal-hattal két csapattársa, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf követi. A tornász Keleti Ágnes és az úszó Egerszegi Krisztina egyaránt öt-öt olimpiai bajnoki címet szerzett. A sportági rangsorban a vívók vezetnek 35 arannyal, az úszók 25, a kajak-kenusok 22-őt gyűjtöttek – eddig.

Kapcsolódó Cikkek