EUR: 326,35 Ft
CHF: 290,78 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Egyéb II.kerület

Levegőhöz juthatunk a Margit körúton

Elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei az egykori Ganz gyár területén, és megindult az engedélyezési eljárás. Ha minden jól megy, egy év múlva már a mostani Millenáris Parkkal összekötött zöld szigeten frissülhetünk fel Buda szívében.

Volt Ganz gyár építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

Volt Ganz gyár lebontása után már sokkal tisztább a Margit-körút levegő (Fotó: Máté Krisztián)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője jelentette be az MTI-nek, hogy új szakaszába lép a Millenáris Park bővítése. A korszerű, elsősorban rekreációs célokat szolgáló közösségi tér több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, izgalmas játszótérrel és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A parkban két kávézó is nyílik, amely illeszkedik a megújult Széll Kálmán tér környéke és a Lövőház utca önálló városképi egységet alkotó jellegéhez.


millen4

A kerékpárral közlekedőknek és a gyalogosoknak kedvez a park kialakítása

millen3

Akár nyugágyban is pihenhetünk majd a tó partján

– Jelentős eredmény, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. A hatalmas, aktív zöldfelület érezhetően javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében, de nem csak ezért tekinthető a fejlesztés zöldnek. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos-terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, amelyek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is a lehető legnagyobb részben megújuló energiával táplálják  – hangsúlyozta Varga Mihály. A beruházásnak ugyancsak része a régi Millenáris Park megújítása. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet, amely az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának gépjárműforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

millenaris1

Hatalmas zöldfelület és víz is frissíti majd a Margit körutat

– A Mammut bevásárlóközpont épületének korábban takart oromfala mellé a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény, tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas „zöldfal-installáció” épül, amely a régióban egyedülálló lesz. Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park kulturális és szórakoztató rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de természetesen minden autós előtt nyitva áll majd – tudtuk meg Varga Mihály tájékoztatójából. A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba az itt élők.


Kapcsolódó Cikkek