2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Máltára utaznál? Ezeket mindenképpen tudnod kell!

Elvarázsol és szíved szerint hónapokat ott töltenél – Málta egyszerűen csodálatos és mindenképpen jó döntés oda utazni. De mire figyeljünk? Összegyűjtöttük!

Európa és Afrika között találjuk ezt a kis szigetet, pontosabban szigetcsoportot. Három szigetből áll, amit mindenképpen látni kell: Málta, Gozo és Comino. Magyarországról az utazási idő repülővel két óra, nincs időeltolódás, a hivatalos nyelv az angol és a máltai.


Nemrég egy hetet töltöttünk Máltán és utazás előtt sok cikket olvastunk erről a csodálatos szigetről. A legtöbb arról szólt, hogy mennyire szép ez a hely – ami igaz is és szívesen méltatnánk hosszan mi is –  de jó lett volna pár konkrét tapasztalati tanács is, ami tényleg segít.

Például, mit vigyünk magunkkal?


Adaptert, átalakítót mindenképpen – Máltán 240 V-os feszültség van, ami annyit jelent, hogy ott a konnektor nem olyan, mint nálunk. Ezért szükséges egy átalakító, hogy használni tudjuk az elektronikus eszközeinket. Bizonyos szállodákban lehet bérelni és a boltban is vásárolható pár euróért. Máltán egyébként 2008 óta hivatalos pénznem az euró.

Busszal a sziget körül

Jó dolog egy kis hátizsákkal és busszal bejárni a szigetet, mi legalábbis így tettünk. Kocsit eszünkbe sem jutott bérelni, mivel Máltán fordított, baloldali közlekedés van, akárcsak Nagy-Britanniában. (A szigetország történelme igazán érdekes, annak is érdemes utána olvasni. Jártak itt hódító föníciaiak, rómaiak, arabok, Johannita-rendi lovagok, spanyolok, franciák és utoljára a sziget épp brit gyarmat volt, ebből az időszakból sok minden megmaradt)

A szigetnek számtalan busza van, mindegyik érinti a sziget fővárosát, Vallettát így nagyon „elveszni” sem lehet. Mivel Málta kisebb, mint Budapest ezért nem kell sok órát a buszon töltenünk azért, hogy a sziget egyik végéből a másikba utazzunk. Válthatunk bérletet, de 2 euróba kerül (2016-os adat) egyetlen buszjegy, ami két óráig érvényes, korlátlan átszállással. Ezt jó tudni, ha esetleg rossz buszra szálltunk! A megállók nem igazán kiépítettek, gyakran alig észrevehetőek, talán azért mert szűk utcácskák vannak, ahol néha a busz is alig fér el. A sofőrök úgy vezetnek, mintha a Halálos iramban című film következő castingjára készülnének, de nagyon profik és segítőkészek. Ugyanakkor nem mindig pontosak és ha csak egykedvűen, telefonunkat nyomkodva állunk a megállóban, akkor nem is biztos hogy megállnak, mert úgy veszik, hogy másik járatra várunk. Sokan ezért intenek is a sofőrnek. Azon se csodálkozzunk, ha egy megállóban nincs feltüntetve az összes további megállóhely.  Ezért kicsit olyan érzésünk volt, mintha itthon csak a kerületeket vagy nagyobb csomópontokat jeleznék, a köztes kis megállókat pedig már egyáltalán nem.

Sziesztázz, majd vásárolj táska nélkül

Máltán délben sziesztáznak, ezért pár órára bezárnak a boltok, ettől függetlenül a kedvelt turistaövezetekben mindig találni egy-két kis üzletet, ahol vásárolhatunk. A nagyobb supermarketekben szinte minden megtalálható. Érdekes volt, hogy az egyik boltban a biztonsági őr utánunk jött, hogy szóljon: tegyük külön erre a célra fenntartott szekrénybe a táskáinkat, ezért vásárlásig csak a pénztárca maradhatott nálunk.

Cigizni, hol?

Aki dohányzik, annak érdemes a cigit itthonról kivinnie (hivatalosan egy kartont lehet fejenként), mert Máltán valamennyivel drágább, ráadásul ott cigiautomatából lehet vásárolni, amit nem találunk mindenhol. A szórakozóhelyeken (St. Julianben találhatóak a legjobb klubok) egyébként simán rágyújtanak, sőt egyik alkalommal az egyik kisboltban is, ahol épp naptejet vásároltunk 7 euróért.

Máltai gasztro

Félpanziós ellátásunk volt egy háromcsillagos hotelben és szívesen írnánk arról, hogy milyen finomakat ettünk, de ez nem lenne igaz. A reggeliből sajnos csak a pirítós volt ehető és nem is a kínálattal volt a baj, hanem inkább az elkészítéssel és az alapanyagokkal. Először azt hittük csak a mi szállásunkkal volt gond (még a hűtőnek nevezett kis szekrénykét is bérelnünk kellett 12 euróért), de a többi magyar turista is arról panaszkodott, hogy az ő három-négy csillagos szállodájukban is ehetetlen volt a koszt. A vacsorát sokszor inkább kihagytuk és inkább elmentünk egy jó étterembe 5-10-15 euróért enni valami finomat. Ha ezt előre tudjuk, akkor biztos nem költünk félpanzióra. Egyébként az éttermek kínálata sem túl sokszínű, legalábbis az egyik legnagyobb turistaközpontban Bugibbában: steak, hamburger, pizza, tészták tenger gyümölcseivel és fish and chips minden mennyiségben. Illetve nagyon szeretik a nyúl húst is, ami egyébként az egyik nemzeti étel errefelé.

Kirándulás: Idegenvezetővel vagy nélküle?

Ha utazási irodával látogatunk Máltára, akkor a magyar idegenvezető, ahogy elfoglaltuk a szállásunkat számtalan programot kínál, nem is kevés euróért. Ha egy kicsit lustábbak vagyunk és nem akarunk semmivel sem foglalkozni, akkor befizethetünk, de sokkal olcsóbban is megúszhatjuk. Példa: 35 euró/fő (majdnem 11 ezer forint) buszos kirándulást ajánlottak a fővárosba, Vallettába, ebben benne volt a Szent János katedrális és a csodálatos Barakka kertek megtekintése és homokos parti strandolás. Ha magunk megyünk, akkor az utazás megvan 2 euróból Vallettába és szabadon dönthetünk arról, hogy pontosan mire fizetünk még be pár eurós belépőt. Mi az alsó-Barakka kertet néztük meg, rajtunk kívül még pár turista élvezte a kilátást a csodálatos parkból, a belépés pedig ingyenes volt.

Strandok

Máltán viszonylag kevés a homokos tengerpart, de érdemes inkább azokat felkeresni, mint a sziklás partszakaszokat. A Golden Bay-t a különböző toplistákon a legszebb homokos partok között találjuk, de sajnos már igencsak megkopott a szépsége. Amikor mi ott jártunk, koszos, felkavarodott vízénél nem szívesen fürdőztünk. Melliha bay sokkal szebb, de a legcsodálatosabb egyértelműen – ahogy a neve is mutatja – a Paradise bay! Oda egyszerűen muszáj elmenni! Van közvetlen buszjárat, de csak óránként jár. Ha nem azzal megyünk, akkor 1 kilométert kell sétálnunk egy meredeken felfelé majd számtalan lépcsőn le egy hegyoldalon. De az életre  szóló élményért megéri!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek