EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Sport

Mányoki Attila hosszútávúszó életveszélybe került a tengeren!

Az Ocean’s Seven sorozaton belül szombaton újabb óriási kihívás várt a híres nyílt vízi hosszútávúszó, Mányoki Attilára, aki már négy kritikus átúszást teljesített a világ hét legveszélyesebb átúszása közül. Sorozata ötödik állomása az Ír-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő 40-50 kilométer széles Északi-csatorna volt.

Az átúszás több, mint 80 éves története alatt is csak 23 sikeres kísérlet történt! Az úszók jelentős részének a hypothermia miatt kellett feladniuk az úszást. Sajnos Mányoki is erre a sorsra jutott. Észak-Írországban Donaghadee partjainál indult az úszó, de nem jutott el a célig, a skóciai Portpatrickig.


Mányoki Attila

Mányoki Attila élete perceken múlt

-Fizikailag és mentálisan 100 százalékig felkészültnek éreztem magam, de az egyéb tényezőkre nem volt rálátásom – mondta a verseny után Mányoki Attila. – Ennyire brutális környezetben még sohasem úsztam, bár előre tudtam milyen veszélyekkel találkozhatom. Az indulás után azonnal magasabb sebességen kezdtem el úszni, amit hat órán át sikerült tartanom. Már az elején találkoztam egy oroszlán medúzával. Fájt-égetett, de hozzászoktam. Az úszás alatt rengeteg medúza volt a vízben, mert a sötét felhős időben feljöttek közel a felszínhez. Ennek ellenére az egész út alatt csak négy-öt csípést szedtem össze, mely valóban kevésnek számít ezen a helyen. A hideg viszont már az első órától állandó társam volt, 13 fokos volt a víz. Fáztam, de igyekeztem nem gondolni rá, csak mentem előre. Sikerült az agyamból kikapcsolni ezt a faktort.

Mányoki a negyedik órában elhagyta az előtte tíz perccel indult indiai úszót. Hat óra után viszont szembe áramlat lassította az úszást. A végig szűnni nem akaró hullámok tovább erősödtek és a hideg szél is erősödött.


– A hatodik óra után a kísérőhajón tartózkodó kapitánysegéd jelezte, hogy jelentkeztek nálam a hypothermia jelei. Érthetetlenül kezdtem beszélni, de még egy órán keresztül úsztam tovább. Addigra már lényegesen lelassultam. Mikor látták, hogy baj van, a hajó oldalához rendeltek, mert a legénység jelezte, hogy nincs mentés, senki sem ugrik bele a jéghideg vízbe, de még a kísérőimnek sem engedélyezik! Nem sokkal később elvesztettem az eszméletem. Hárman sikerrel behúztak a hajóba, de már nem emlékszem semmire, mintegy 45 perc kiesett az életemből! Percekre voltam attól, hogy a hajótól távolabb, úszás közben omoljon össze a szervezetem és elmerülök!
Ekkor már csak hat mérföld volt a célig és Mányoki végig az jelenleg érvényes rekord idő alatt volt! A skót partról egy mentőhajó illetve a parti őrség helikoptere érkezett segítségül. Leeresztettek egy orvost a hordággyal együtt.

– Csak arra emlékszem, hogy valaki a nevemet kérdezte. Hőmérőt dugott a fülembe, de olyan értéket látott, amitől azt gondolta, hogy rossz a készülék, mert ahogy akkor mondta, “már nem is lenne szabad élnem”! Mérőcsere után is 27.2 volt a hőmérsékletem. Intenzív melegítőket pakoltak a hónom alá, vesémre, mellkasomra. Elindultunk kifelé, de az már megint kiesett. Beszállítottak a kórházba és megkezdték a szervezetem felmelegítését. Sok mindent toltak belém és lassan elkezdtem jobban érezni magam, de rettenetesen fáztam. Egy dolog miatt viszont picit boldog voltam. Megismertem a határaimat. Nem én adtam fel önszántamból, hanem a szervezetem jutott el a falig! Ott volt vége! Az orvos nagyon aggódott az állapotom miatt, de végül saját felelősségre kijöttem a kórházból és visszahajóztunk a kikötőbe. Tanulságos volt ez az úszás. Jövő augusztusban újra úszom, de már tudom, hogy min kell változtatni, hogy a testem kitartson Skóciáig!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek