2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Aktuális

Meghalt Marc Riboud világhírű francia fényképész, “a riportfotózás atyja”

Meghalt 93 éves korában Marc Riboud világhírű francia fényképész, “a riportfotózás atyja”.

Riboud, Marc; franz. Fotograf. geb. 24.06.1923 in Lyon. Marc Riboud an seinem Schreibtisch in Paris. Foto, 1991., Image: 147928382, License: Rights-managed, Restrictions: For editorial use only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG

Marc Riboud

A fotós – akinek leghíresebb, 1967-es képe valószínűleg az, amelyen egy lány áll virággal a kezében, szemben vele katonák sorfala – hosszú betegség után hunyt el kedden.


Riboud 1923. június 24-én született Lyonban. Első képeit tinédzser korában, édesapja Kodak fényképezőgépével készítette. Saját bevallása szerint visszahúzódó személyiség volt, így fiatal korában gyakran “menekült” zajos családja és hat testvére elől az egyedüllétbe, a fotózásba.

A második világháború idején a francia ellenállás tagjaként harcolt – ez nem csak a függetlenség és a kalandok iránti vágyat ébresztette fel benne, de hasznos tapasztalatokkal vértezte fel későbbi ázsiai, közel-keleti, afrikai és európai utazásaihoz is.


A függetlenség jelentőségét hangsúlyozva Riboud felidézte, hogy amikor a Magnum fotóügynökség tagja volt, egyszer visszautasított egy rendkívül fontos National Geographic-felkérést, mert túl merevnek és professzionálisnak tartotta őket.

“A Magnumnál teljesen bolondnak néztek” – mondta egyszer Riboud, aki 1953-tól csaknem három évtizeden keresztül volt a Henri Cartier-Bresson és Robert Capa alapította ügynökség tagja.

Riboud meggyőződése szerint egy fotós számára az ösztön és a fotográfiára való fogékonyság kulcsfontosságú. Mint mondja, amikor elkezdett felvételeket készíteni, fogalma sem volt a technikákról.

Riboud dolgozott Londonban, ahová Robert Capa küldte “lányokkal ismerkedni és angolul tanulni”, valamint Indiában és Kínában, ahol 1955 és 1957 között utazgatott. Tudósított Észak- és Dél-Vietnamból a háború idején 1968-ban és 1969-ben, a Szovjetunióból 1960-ban és Algéria függetlenségi küzdelméről.

Mindig megpróbálta a történet mindkét oldalát megmutatni és sosem volt szenzációhajhász. Úgy gondolta, ha keres valamit, biztos elmegy mellette, ehelyett mindig az ösztöneit követte.

1974 és 1976 között a Magnum elnöke volt, az ügynökségtől 1979-ben távozott, mert “nem szerette a dicsőséghajhászást, ami ott kialakult” – vallotta be egy alkalommal.

Képeit sok világhírű magazin – többek között a Life, a Paris-Match és a Stern – tette közzé. Számos elismeréssel tüntették ki, művei a világ legnevesebb múzeumai állították ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • 49 napig sodródott a tengeren

  49 napig sodródott a tengeren

  Komoly megpróbáltatásokon ment keresztül az a fiatal indonéz horgász, akinek egy viharban elszabadult a kikötött halászkunyhója.

 • Megműtötték a soroksári gyilkost

  Megműtötték a soroksári gyilkost

  Szakértők vizsgálják a soroksári gyilkos cellájában lévő mobiltelefonokat. Az egyik készülék feltehetően az áldozaté. Az is kiderült, hogy Kardosné Gyurik Krisztina orrba üthette R.

 • Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága azt kéri, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak a Soros-Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.