2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Mégis támogatja a Jobbik a náciromantikát

Kérdéseinkre válaszolva nem tagadta a Jobbik, hogy az állami pártfinanszírozásból támogatja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Úgy vélik, nem dolguk vizsgálni azok világnézetét, akiknek a mozgalom közpénzből szervez rendezvényeket, akkor sem, ha azok náci egyenruhában villognak.

magyar-sziget-jobbik-HVIM

Lapunk tegnapi számában megírtuk: a Jobbik által létrehozott és a párt állami támogatásának jelentős részét elnyelő Gyarapodó Magyarországért Alapítvány rendszeresen pénzeli a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) rendezvényeit. Köztük a rengeteg botránnyal övezett, a közvélekedés szerint egyértelműen rasszista, neonáci érzelmű fiatalokat felvonultató Magyar Szigetet. Az alapítvány egyébként a Jobbiktól kapott 266 millióból összesen 38 milliót juttatott a HVIM-nek


Megkérdeztük a párt médiaosztályát, mit gondolnak arról, hogy bár Vona Gábor pártelnök júniusi beszédében eltanácsolta a párttól a „náciromantikára” vágyókat, a párt pedig a személyi átfedések ellenére sem vállal valódi közösséget a HVIM-mel (a vármegyések egyik vezetője, Toroczkai László például egyben a Jobbik alelnöke), akkor miért pénzelik rendszeresen a mozgalmat adóforintokból.

A Jobbik médiaosztálya válaszában egyáltalán nem tagadta a megkérdőjelezhető ideológiájú rendezvények támogatását. „Az említett rendezvényt (Attila-védvonal emléktúra – a szerk.) a Jobbik Magyarországért Alapítvány nem támogatta, így az azon részt vett személyek világnézetét nem kívántuk, de nem is állt módunkban vizsgálni.” Ugyanakkor ettől még tény, hogy például csak a Magyar Sziget megrendezésére 2011 óta 15,8 milliót juttatott a Jobbik alapítványa. A fesztivál korábban számos botrányáról híresült el, volt itt náci karlendítéstől újságírók ostorral való fenyegetéséig sok minden.


A Jobbik tehát csupán a Hitler-hasonmást villogtató túrától, esetleg a Waffen-SS-sapkában virító fiatalokat összegyűjtő Nemzeti Ifjúsági Tábortól határolódik el, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom nyíltan rasszista politizálását nem tartja annyira kifogásolhatónak, hogy anyagilag ne támogassa a szervezetet.

Kapcsolódó Cikkek