EUR: 330,32 Ft
CHF: 300,43 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Program

Megkóstolhatjuk az eredetit

Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája Szó Gellért és Pechtol Zsolt cukrászok ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szó Gellért az Őrség Zöld Aranyával, Pechtol Zsolt Magyarország cukormentes tortájával, az Áfonya Hercegnővel várja a kóstolókat a Várkert Bazárnál (Fotó: Sáfár Tibor)

Szó Gellért és Pechtol Zsolt cukrász augusztus 20-án és 21-én a Várkert Bazárnál várja mindazokat, akik szeretnék személyesen a győztesek kezéből megkóstolni az idei ország tortáját, az Őrség Zöld Aranyát és a hozzáadott cukor nélkül készült Áfonya Hercegnőt.

————————–


Magyarország tortája Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az Őrség Zöld Aranya – gyönyörű és mesefinom! (Fotó: Sáfár Tibor)

Az Őrség Zöld Aranya lett az ország tortája, amelyet idén is a tavalyi győztes, Szó Gellért készített. A családi cukrászatban dolgozó salgótarjáni fiatalembernek sikerült egymás után két évben is a legjobbat megalkotni.

– Állandóan agyalok. Anyu cukrász, a tesóm pék. Közösen ötletelünk, nagyon jól kiegészítjük egymást. Szó szerint összedolgozunk, a testvérem jól ismeri a liszteket, ebben ő ad nekem tanácsot. Most már magunk őröljük a kenyérhez és a süteményekhez is a lisztet, sőt a tortához én pörkölöm a tökmagot – tudtuk meg Gellérttől, aki a Lokál Extrának azt is elárulta, már a jövő évi ország tortájához is van ötlete. A 28 éves fiatalembert arról is megkérdeztük, hogy megéri-e ilyen minőségi tortát készíteni, megveszik-e az emberek drágábban is a jót.


Magyarország tortája Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szó Gellért, a 28 éves salgótarjáni cukrász másodszor is nyert (Fotó: Sáfár Tibor)

– Egyre tudatosabbak az emberek, kezdenek figyelni arra, hogy inkább kevesebbet, de jót és egészségeset (v)egyenek. Igaz, egy ilyen szelet torta kétszer-háromszor annyiba kerül, de minden összetevője tiszta és hibátlan. Egészen az alapanyagokig megyek vissza, a tejet ugyanattól a termelőtől veszem, a tökmagolajat is megbízható házi sajtolásból szerzem be.

Szó Gellért hangsúlyozta, csak tiszta alapanyagból lehet ugyanazt a tortát elkészíteni, amellyel nyert. Az Őrség Aranya hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készül, a málnazselé, a fehércsokoládés ganache, a hántolt ostya és a tökmagpralinéval kevert ropogós réteg csodálatos ízkombinációt alkot. Az ország tortáját árusító cukrászdák listája megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, ahol 20-ától a recept is elérhető, de aki a Szó Gellért által készítettet is megkóstolná, az 20-án és 21-én megteheti a Várkert Bazárnál, és személyesen találkozhat a fiatal cukrászmesterrel.

Magyarország cukormentes tortája Áfonya hercegnő torta Tortavár Cukrászda. Pechtol Zsolt cukrász ( Fotó: Sáfár Tibor)

Áfonya hercegnő a maga természetességében – hibátlan! ( Fotó: Sáfár Tibor)

A cukorbetegeknek és a diétás étrenden élőknek sem kell szomorkodniuk, 20-án és 21-én ugyanis Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült Magyarország Cukormentes Tortáját is megkóstolhatjuk, egyenesen az alkotó kezéből. Az Áfonya Hercegnő fantázianévre keresztelt tortából egy szelet mindössze 8,8 gramm szénhidrátot és 228 kilokalóriát tartalmaz. A budapesti Tortavár Cukrászda mestere, Pechtol Zsolt édességében nincs sem hozzáadott cukor, sem fehér liszt, sem mesterséges adalékanyag, sem tartósítószer.

Magyarország cukormentes tortája Áfonya hercegnő torta Tortavár Cukrászda. Pechtol Zsolt cukrász ( Fotó: Sáfár Tibor)

Pechtol Zsolt cukrász Áfonya Hercegnő megálmodója ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Minden alapanyagnak a természetes ízét érezzük: a fanyar áfonyát, a szeder és a ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék harmonizálnak a mandula- és zablisztből készült tésztával.

Kapcsolódó Cikkek