EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XIII.kerület

Méltó Papp Lászlóhoz a róla elnevezett tér

A Kassák Lajos utca–Huba utca sarkán pihenőparkot alakított ki az önkormányzat. Közepén a terület névadójának szobra látható. Merthogy ezentúl ezt a részt Papp László térnek hívják.

A névválasztás nem volt véletlen. Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, a kerület díszpolgára 1926-ban a Visegrádi utcában született. Kisebb kitérők után 1932-ben költözött a család az akkori Fóti út – a mai  Kassák Lajos utca – 48. szám alá, a környéken járt iskolába, minden a kerülethez kötötte. Szegény család gyermekeként emelkedett a legnagyobbak közé, és soha, egyetlen pillanatra sem feledkezett meg arról, honnan érkezett a magyar sporttörténelem halhatatlan alakjai közé.


– Ez a tér méltó Papp László nevéhez – mondta lapunknak Borbély Zoltán, a Papp Lászlóról szóló dokumentumfilm rendezője. – A szobor pedig tökéletesen visszaadja azt, hogy Papp Lászlót, vagy ahogy mindenki ismeri, Papp Lacit nem lehetett legyőzni. Még akkor sem, ha az akkori politikai vezetés nem engedte a profi világbajnoki címért bokszolni. De nem csak ezért volt nagyon jó ember. Személyes tapasztalatom, hogy Laci bácsit nem lehetett megelőzni a köszönésben, a siker nem tette gőgössé, megmaradt szerénynek, nem szerette a nagyképű, öntelt embereket.

(A Papp László fiával készült interjúnkat jövő heti számunkban olvashatják.)


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.