2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb XIII.kerület

Méltó Papp Lászlóhoz a róla elnevezett tér

A Kassák Lajos utca–Huba utca sarkán pihenőparkot alakított ki az önkormányzat. Közepén a terület névadójának szobra látható. Merthogy ezentúl ezt a részt Papp László térnek hívják.

A névválasztás nem volt véletlen. Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, a kerület díszpolgára 1926-ban a Visegrádi utcában született. Kisebb kitérők után 1932-ben költözött a család az akkori Fóti út – a mai  Kassák Lajos utca – 48. szám alá, a környéken járt iskolába, minden a kerülethez kötötte. Szegény család gyermekeként emelkedett a legnagyobbak közé, és soha, egyetlen pillanatra sem feledkezett meg arról, honnan érkezett a magyar sporttörténelem halhatatlan alakjai közé.


– Ez a tér méltó Papp László nevéhez – mondta lapunknak Borbély Zoltán, a Papp Lászlóról szóló dokumentumfilm rendezője. – A szobor pedig tökéletesen visszaadja azt, hogy Papp Lászlót, vagy ahogy mindenki ismeri, Papp Lacit nem lehetett legyőzni. Még akkor sem, ha az akkori politikai vezetés nem engedte a profi világbajnoki címért bokszolni. De nem csak ezért volt nagyon jó ember. Személyes tapasztalatom, hogy Laci bácsit nem lehetett megelőzni a köszönésben, a siker nem tette gőgössé, megmaradt szerénynek, nem szerette a nagyképű, öntelt embereket.

(A Papp László fiával készült interjúnkat jövő heti számunkban olvashatják.)


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.