EUR: 310,41 Ft
CHF: 259,14 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XIII.kerület

Méltó Papp Lászlóhoz a róla elnevezett tér

A Kassák Lajos utca–Huba utca sarkán pihenőparkot alakított ki az önkormányzat. Közepén a terület névadójának szobra látható. Merthogy ezentúl ezt a részt Papp László térnek hívják.

A névválasztás nem volt véletlen. Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, a kerület díszpolgára 1926-ban a Visegrádi utcában született. Kisebb kitérők után 1932-ben költözött a család az akkori Fóti út – a mai  Kassák Lajos utca – 48. szám alá, a környéken járt iskolába, minden a kerülethez kötötte. Szegény család gyermekeként emelkedett a legnagyobbak közé, és soha, egyetlen pillanatra sem feledkezett meg arról, honnan érkezett a magyar sporttörténelem halhatatlan alakjai közé.


– Ez a tér méltó Papp László nevéhez – mondta lapunknak Borbély Zoltán, a Papp Lászlóról szóló dokumentumfilm rendezője. – A szobor pedig tökéletesen visszaadja azt, hogy Papp Lászlót, vagy ahogy mindenki ismeri, Papp Lacit nem lehetett legyőzni. Még akkor sem, ha az akkori politikai vezetés nem engedte a profi világbajnoki címért bokszolni. De nem csak ezért volt nagyon jó ember. Személyes tapasztalatom, hogy Laci bácsit nem lehetett megelőzni a köszönésben, a siker nem tette gőgössé, megmaradt szerénynek, nem szerette a nagyképű, öntelt embereket.

(A Papp László fiával készült interjúnkat jövő heti számunkban olvashatják.)


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.