EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,22 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület XXIII.kerület

Mélycsúcshódításra indultak barlangászaink

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ifjabb Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Jager Attila és Tóth Attila még a földfelszín felett

Útnak indult a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat az Inverse Everest túrának, amellyel arra vállalkoztak, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót vezessenek a föld legmélyebb barlangjába, a 2197 méter mély Krubera-Voronya-barlangba.

A négy magyar barlangkutató: Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, a Pál-völgyi-barlangban dolgozó Tóth Attila és Jager Attila komoly alpesi expedíciós múlttal rendelkeznek, számos sikeres nemzetközi túrán vettek már részt, de ezúttal minden tapasztalatukra szükségük lesz.


– A Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található Krubera-Voronya-barlangrendszer legmélyebb pontjára (2197 méter) lejutni nehezebb feladat, mint megmászni a Mount Everestet – mondta a Lokál Extrának idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció sajtóreferense.

Az egy hónapig tartó expedíció már a földfelszín felett sem veszélytelen, hiszen Abházia (jelenleg Grúziától különvált szakadár állam Grúzia és Oroszország között, a Fekete-tenger partvidékén) politikailag kényes és bizonytalan terület, bejutni sem egyszerű.


 

Ha már a barlang bejáratáig eljutott a csapat, már csak a leereszkedés, a dokumentálás és a sikeres visszatérés van hátra.

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jager Attila, idősebb Adamkó Péter fiával és Tóth Attilával a Pál-völgyi barlangban ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A föld alatt 8-9 napot leszünk, de többször feljövünk és újból leereszkedünk, fokozatosan érjük el a legmélyebb pontot. A barlangban 2–5 fok van, úgynevezett barlangi bivakokban (táborhelyek) fogunk pihenni.

Fejenként 50 kilós zsákot kell vinnünk, benne a személyes felszerelésünk, némi élelem és a fotózáshoz, forgatáshoz szükséges technika. Térerő egyáltalán nincs, vezetékes telefonon tudunk kommunikálni a bivakokból a külvilággal – tájékoztatott minket Ambrus Gergely, az expedíció vezetője.

Tóth Attila, a Pál-völgyi-barlang munkatársa hozzátette, az okosan összeválogatott, energiadús táplálék mellett olyan ínyencségek sem fognak hiányozni a zsákjukból, mint a jól bevált magyar szalonna, kolbász, sajt és csokoládé.

Ifjabb Adamkó Péter úgy fogalmazott, eddigi életük legjelentősebb kihívása ez.

– Lent 1400 méter mélyen egy víz alatti szakaszon, szifonon kell átjutnunk egy levegővel, szabad tüdős merüléssel. Ez lesz az expedíció legkritikusabb része, de azon túl is szűkek az alsó szakaszok, vizesek, van, ahol egy napig csak kúszva lehet haladni.

Ami a dokumentációt illeti, egy felvétel elkészítése egy órát vesz igénybe. A képek mellett film is készül a barlangról a Médiatanács támogatásával. Az Inverse Everest expedíció blogja a National Geographic Magyarország honlapján nyomon követhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.