2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület XXIII.kerület

Mélycsúcshódításra indultak barlangászaink

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ifjabb Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Jager Attila és Tóth Attila még a földfelszín felett

Útnak indult a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat az Inverse Everest túrának, amellyel arra vállalkoztak, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót vezessenek a föld legmélyebb barlangjába, a 2197 méter mély Krubera-Voronya-barlangba.

A négy magyar barlangkutató: Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, a Pál-völgyi-barlangban dolgozó Tóth Attila és Jager Attila komoly alpesi expedíciós múlttal rendelkeznek, számos sikeres nemzetközi túrán vettek már részt, de ezúttal minden tapasztalatukra szükségük lesz.


– A Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található Krubera-Voronya-barlangrendszer legmélyebb pontjára (2197 méter) lejutni nehezebb feladat, mint megmászni a Mount Everestet – mondta a Lokál Extrának idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció sajtóreferense.

Az egy hónapig tartó expedíció már a földfelszín felett sem veszélytelen, hiszen Abházia (jelenleg Grúziától különvált szakadár állam Grúzia és Oroszország között, a Fekete-tenger partvidékén) politikailag kényes és bizonytalan terület, bejutni sem egyszerű.


 

Ha már a barlang bejáratáig eljutott a csapat, már csak a leereszkedés, a dokumentálás és a sikeres visszatérés van hátra.

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jager Attila, idősebb Adamkó Péter fiával és Tóth Attilával a Pál-völgyi barlangban ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A föld alatt 8-9 napot leszünk, de többször feljövünk és újból leereszkedünk, fokozatosan érjük el a legmélyebb pontot. A barlangban 2–5 fok van, úgynevezett barlangi bivakokban (táborhelyek) fogunk pihenni.

Fejenként 50 kilós zsákot kell vinnünk, benne a személyes felszerelésünk, némi élelem és a fotózáshoz, forgatáshoz szükséges technika. Térerő egyáltalán nincs, vezetékes telefonon tudunk kommunikálni a bivakokból a külvilággal – tájékoztatott minket Ambrus Gergely, az expedíció vezetője.

Tóth Attila, a Pál-völgyi-barlang munkatársa hozzátette, az okosan összeválogatott, energiadús táplálék mellett olyan ínyencségek sem fognak hiányozni a zsákjukból, mint a jól bevált magyar szalonna, kolbász, sajt és csokoládé.

Ifjabb Adamkó Péter úgy fogalmazott, eddigi életük legjelentősebb kihívása ez.

– Lent 1400 méter mélyen egy víz alatti szakaszon, szifonon kell átjutnunk egy levegővel, szabad tüdős merüléssel. Ez lesz az expedíció legkritikusabb része, de azon túl is szűkek az alsó szakaszok, vizesek, van, ahol egy napig csak kúszva lehet haladni.

Ami a dokumentációt illeti, egy felvétel elkészítése egy órát vesz igénybe. A képek mellett film is készül a barlangról a Médiatanács támogatásával. Az Inverse Everest expedíció blogja a National Geographic Magyarország honlapján nyomon követhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.