EUR: 331,96 Ft
CHF: 301,34 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Belföld

Mi van a tárlók mögött?

A legtöbben azt gondolnánk, a múzeum annyi, amit egy tárlatlátogatás alkalmával látunk. Hát nem. Ha a műhelyekbe pillantunk, megértjük, miért jelent áttörést, hogy megépül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.

Vasáros Zsolttal (Narmer Építészeti Stúdió), az OMRRK vezető tervezőjével beszélget Varga Edit riporter

Vasáros Zsolttal (Narmer Építészeti Stúdió), az OMRRK vezető tervezőjével beszélget Varga Edit riporter

A legtöbb múzeumlátogatónak talán eszéber sem jut végiggondolni, milyen hosszú utat jár be egy műtárgy, mire a kiállítóterembe kerül. Mint ahogy azt sem, hogy a műtárgy útja ezzel nem feltétlenül ér véget. A képző- és iparművészeti alkotásokat, a régészek által feltárt tárgyakat szakemberek egész sora vizsgálja, osztályozza, katalogizálja, restaurálja és raktározza, hogy a kutatók és a nagyközönség számára egyaránt hozzáférhető legyen, nem beszélve arról a bonyolult csapatmunkáról, amely ahhoz szükséges, hogy egy-egy ilyen tárgyat kölcsönözni tudjanak más intézmények alkalmi kiállításai számára.


Ez az összetett folyamatsor eddig külön-külön, valamennyi múzeum saját területén és hatáskörében zajlott. A Liget Budapest Projekt keretében azonban 2018-ra kormányzati finanszírozással olyan komplexum jön létre, amely lehetővé teszi, hogy mindez integráltan, egy helyen, és így lényegesen olcsóbban történjék. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Városliget szélén, az egykori Szabolcs utcai kórház terüeltén épül fel, és mintegy 37 ezer négyzetméteren (négy földalatti és három utcaszint feletti szinten) egyesít raktárakat, restaurátor-műhelyeket, kutatószobákat, irodákat. Sőt itt kap majd helyet a Közép-Európai Művészettörténetzi Kutatóintézet  és egy látogatóközpont is.

A több fővárosi múzeumot egy helyen felvonultató OMRRK nem csak a pénzügyi hatékonyságot szolgálja, hanem azt is, hogy a múzeumi munka a legkorszerűbb feltételek mellett folyjon. Az új komplexum technológiai megoldásai az európai átlag felettiek lesznek.


(X)

Kapcsolódó Cikkek