EUR: 323,26 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Külföld

Nagy buli volt Fidel Castro 90. születésnapján

Fidel Castro korábbi kubai vezető 90. születésnapját ünnepelték salsával szombat hajnalba nyúlóan az emberek a kubai főváros, Havanna híres tengerparti sétányán, a Malecónon. Az idős vezetőt táviratban köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Malecónon hosszú kilométereken táncosokat és salsaegyütteseket lehetett látni a Castro születésnapjára rendezett fesztiválon.


Az egyik táncos, a 25 éves Leydis Campos, azt mondta: “Ez a legszebb ajándék, amit adhatok. Az elmúlt kilencven évért és a rákövetkező kilencvenért”.

A szigetországban már a hónap eleje óta számos rendezvénnyel emlékeztek meg a 1959-es forradalom és a kubai kommunista állam megalapítójának születésnapjáról. A rendezvények között volt fotókiállítás, de készült kilencven méter hosszú szivar is a volt kubai vezető tiszteletére.

Egyes kubaiak bírálják Castrót, mert korlátozta személyi szabadságukat és szovjet mintára parancsutasításos gazdaságot épített ki, míg mások hálásak neki azért, hogy megszabadította az országot az amerikai uralom alól, és mindenki számára elérhetővé tette az egészségügyi ellátást és az oktatást.

A 90 éves Castro 2008-ban adta át az ország vezetését öccsének, a most 84 éves Raúlnak. Azóta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt.

Születésnapja alkalmából táviratban köszöntötte Fidel Castrót Vlagyimir Putyin orosz elnök. A dokumentumot a Kreml honlapján hozták nyilvánosságra. Az orosz vezető azt írta, hogy Oroszországban nagy tisztelet övezi és kiemelkedő államférfinak tartják Castrót, aki a kubai nép szolgálatának szentelte életét. Putyin szerint nem lehet túlértékelni Castro személyes hozzájárulását a két ország közötti barátság és együttműködés kialakításához, fejlesztéséhez.

Kapcsolódó Cikkek