EUR: 326,27 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Belföld

Négy tonna bomba robban a Duna felett

Négytonnányi rakéta és 16 tonnányi szerelvény telepítését kezdték meg tegnap reggel a pirotechnikusok, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen tartott tűzijáték minden eddiginél látványosabb legyen.

A 2016-os tűzijáték lebonyolításának lehetőségét közbeszerzési pályázaton nyerte el a Pyro-1 Kft., a rendezvény költsége eléri a 140 millió forintot. A cég ügyvezetője szerint egy ilyen munka minden pirotechnikus álma. – Az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításáról minden pirotechnikusnak vannak elképzelései. Ettől még a műsor számítógépes programozása hónapokig tartott, a felrobbantásra váró töltetek szerelése és telepítése pedig hat napot vesz igénybe – részletezte Luksán István. A cég szakemberei ezalatt négytonnányi tűzijátékot és 16 tonnányi egyéb szerelvényt szállítanak a négy kilövési pontra: a Citadella mellvédjére, az Erzsébet és a Lánchídra, továbbá a Dunán felállítandó katonai pontonra.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A telepítést harmincan végzik, de a műsor levezényléséhez csak néhány ember kell. A tűzijátékot rádióvezérléssel indítjuk, de ettől még a kilövési pontokon felállított vetőcsövek bekábelezéséhez 50 kilométernyi vezetéket kell bekötnünk – folytatta Luksán. Szerinte a rendszer szabotázsvédett. – Senki sem indíthatja el kívülről a tűzijátékot, és a vetőcsövek is feltörhetetlen tárolókban pihennek a kilövésig. Ráadásul a műsor bármelyik pillanatban megszakítható, ha szükséges.

Erről a már júliusban felállt operatív törzs dönt, de az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahonnan augusztus 20-án félóránként érkezik jelentés az operatív törzshöz, jelenleg 10 százalék eséllyel prognosztizál csapadékot augusztus 20-a estéjére. A tervek szerint ez lehet az eddigi leglátványosabb program, amelynek 25 perce alatt 5300 fellövés során több mint 21 ezer tűzijátékbomba festi majd színesre a főváros egét.


Kapcsolódó Cikkek

  • Európa jövőt választ

    Európa jövőt választ

    Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit.

  • Továbbra is imád minket Hollywood

    Továbbra is imád minket Hollywood

    Magyarország népszerűsége a hollywoodi filmprodukciók tekintetében továbbra is töretlen –  derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.