2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb III.kerület

Neszmélyi Emil a nehezebb útvonalon mászta meg a Mount Everestet

Dr. Neszmélyi Emil beírta Magyarországot a Himalája legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet a jóval nehezebb útvonalon, az északi irányból meghódítók közé.

Az Óbudán élő, magát felfedezőnek tartó belvárosi védőügyvéd és sportjogász nem a saját dicsőségére hajtotta végre történelmi tettét, hanem hazájának akart érdemet szerezni, és miután felért és épségben visszatért, megköszönte mindenkinek, aki ebben segítette őt.


Dr Neszmélyi Emil Balázs ügyvéd, Himalája, hegymászás, túlélő (Fotó: Keresztesi Balázs)

Dr Neszmélyi Emillel az óbudai Amfiteátrumban találkoztunk (Fotó: Keresztesi Balázs)

Neszmélyi Emil ötéves kora óta él Óbudán, az óvodát is itt kezdte, a Bárczi Géza Általános Iskolába járt és az Árpádban érettségizett. A gimnázium szomszédos az óbudai amfiteátrummal, ami régi kedvenc helye, nem véletlen, hogy mi is itt találkoztunk vele.

– Itt lógtunk suli után, már akkori is vonzott az ókori történelem, a római jog – mondta a Himalája legmagasabb csúcsát meghódító ügyvéd, miközben elmutogatta, hol volt az aréna és a régi utcaszint. És hogyan jut eszébe egy ügyvédnek hegyet mászni?


– Felfedező vagyok, mindig belebotlom egy célba. Azon gondolkodtam, mit tudnék a hazámért tenni, és adta magát ez az északi oldalról való csúcstámadás. Azt akartam, hogy Magyarországot is jegyezzék azon nemzetek között, amelyek tagjai ebből, a nehezebb irányból jutottak fel és vissza is jöttek – számolt be Neszmélyi Emil, aki szűkebb hazájának is dicsőséget akart szerezni, ezért a Mount Everestre a magyar zászló mellé az óbudait is kitűzte. A csúcstámadást három éven át nagyon tudatos és kemény fizikai-lelki-mentális felkészülés előzte meg, ráadásul teljesen titokban.

Jpeg

Neszmélyi Emil az alaptáborban

– A családom nem tudott az egészről, a szüleimet és a testvéremet is csak akkor hívtam fel, amikor a sikeres csúcstámadást követően visszaértem az alaptáborba. A kilencéves fiam fotója azért végig ott volt velem. Az is rengeteg erőt adott például, hogy amikor visszafelé meghibásodott az oxigénpalackom, Kontor Tamástól hallgattam a Himnuszt és az Anna and the Barbiestól Márti dalát. Amikor visszatértem, meg is köszöntem nekik, hogy úgy segítettek, hogy nem is tudtak róla.

Neszmélyi Emil versenysportoló volt, tíz éve hagyta abba a kosarazást, jelenleg az ügyvédkedés mellett sportigazgató az Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémián, de ez a csúcstámadás speciális felkészülést igényelt.

Neszmélyi mászik

A magyar felfedező-ügyvéd jóval keményebb terepen, északról hajtotta végre sikeresen a csúcstámadást

– Beiratkoztam a TF Msc. szakedzői szakára, hogy megtudjam, mi vár rám. Pontosan tudni akartam, milyen magasságban milyen terheléstől milyen biokémiai folyamatok történnek majd a szervezetemben. Hasznos volt ez a tanulás, mert amikor bekövetkezett, tudtam, mi miért van és mit kell tennem. Az életemért tanultam – fogalmazott az ügyvéd-felfedező, aki biztos benne, hogy előbb-utóbb megtalálja a következő kihívást, de egyelőre megígérte a fiának, hogy egy darabig nem megy sehova.

Neszmélyi zászlóval

Neszmélyi Emilnek köszönhetően észak felől is feljutott a magyar zászló a világ legmagasabb csúcsára

– Ez nem arról szól, hogy én milyen ügyes vagyok. Ahhoz, hogy ez a siker az enyém legyen, fel kell emelnem magam mellé mindazokat, akik – akár tudtukon kívül is – segítettek. Az, hogy ezt asztmásként végigcsináltam, sok beteg és egészséges embernek is erőt ad a saját küzdelméhez. Elhiteti velünk, hogy mi, magyarok bármire fel tudunk készülni.

Az expedícióról további felvételek az Everest, Északi útvonal nevű nyílt Facebook-oldalon láthatók.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.