EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Nizzában is betiltották a burkini viselését

Több francia települést követve Nizza városa is betiltotta a burkinit, az egész testet elfedő fürdőruha viselését a strandokon – jelentette pénteken a Le Figaro francia lap.

Nizzával együtt már tizenegy település, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes tiltotta be az egész testet elfedő fürdőruha viselését. Cannes és a legtöbb város a tiltást azzal indokolta, hogy a burkini viselése “nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”.


A lapjelentés szerint Christian Estrosi, Nizza polgármester-helyettese Manuel Valls miniszterelnöknek címzett levelében hasonló érvekkel támasztotta alá a döntést, és támogatásáról biztosította a többi francia településen elrendelt tilalmat is.

A kormányfő a La Provence című regionális napilapban szerdán megjelent cikkében maga is hangot adott annak, hogy támogatja a burkinivel kapcsolatos korlátozásokat. “Megértem azokat a polgármestereket, akik ebben a feszült helyzetben megoldásokat keresnek, és el akarják kerülni a közrend megbomlását. Ezáltal azokat támogatom, akik az emberek békés egymás mellett élése bátorításának szándékával tiltják ezt, és nincs politikai hátsó szándékuk. A strandokat, mint minden közterületet, meg kell védeni a vallási követelésektől. A burkini egy politikai tervnek, egy olyan ellentársadalomnak a megjelenítése, amelyben egyebek között leigázzák a nőket. A burkini mögött az a gondolat húzódik meg, hogy a nő természetes állapotában szemérmetlen, erkölcstelen, ezért teljesen el kell fednie a testét. Ez nincs összhangban a Francia Köztársaság értékeivel. A provokációkkal szemben a köztársaságnak meg kell védenie magát” – szögezte le Manuel Valls.


A Le Figaro megjegyezte, hogy Cannes-ban már büntetést is kiróttak a tiltott ruhaviselésért. Három nőt egyenként 38 euróra (majdnem 12 ezer forintra) bírságoltak meg a hatóságok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.