EUR: 331,18 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Életmód

Összemérik tudásukat az utak királyai

HOMESTEAD AIR RESERVE BASE, Fla. (AFPN) -- Trucks began arriving here to pre-position water, military rations, ice and tarps for the post-hurricane relief effort. The trucks, which began arriving Oct. 20, have delivered supplies from Key West to northern Miami-Dade County since the storm passed. (U.S. Air Force photo by Lisa M. Macias).

Unalmas, hosszú utak, útszéli csajozás és elhízott sofőrök – a köztudatban többnyire ez a kép él a kamionosokról. A valóság azonban sokkal árnyaltabb: a különböző személyiségű fuvarozóknak gyakran olyan kalandokban van részük, hogy nem is gondolnánk. Előfordul, hogy az élőállat-szállítmányban út közben ellik meg a szarvasmarha, míg mások kiviültetvényekre és narancsfaligetekre jutnak el.

A kamionosokról sokféle pletyka kering, a sztereotípiák azonban nem mindig igazak. Egyből rácáfol az előítéletekre Dajka László esete, aki éppen az ötödik félmaratonjára készül. Az 50 kilogramm feleslegtől megszabadult, életmódváltásáról elhíresült blogger kamionsofőrnek volt már része jó néhány meglepő helyzetben.


Dajka Laszlo_kamionsofor

Dajka László több mint kamionos: 50 kilogramm súlyfeleslegtől szabadult meg, életmódváltásáról és kalandjairól blogot is ír

– Az én szakmám tele van kihívással, hiszen időnként jó pszichológusnak kell lennem, máskor pedig a hatóságok feladatát látom el. A köztes időben én vagyok a világutazó, aki gyönyörű és érdekes helyekre látogat el – mesélte Dajka László. – A munkámnak köszönhetően jutottam el az olasz kiviföldekre, a granadai mandarin- és a valenciai narancsültetvényre. Megismerhettem egy jégkrémgyárat, ahol a legnagyobb meglepetésemre porból készülnek a jégkrémek – sorolta élményeit.

Laszka Peter_kamionsofor

Laszka Péter világra segített már számos kisborjút útközben

Gyakran váratlanul felmerülő, megoldandó problémák is jelentkeznek a kamion körül. Ilyen esetekről mesélt Lászka Péter, aki többek között állatszállítmányozással is foglalkozott.


– A 600-700 kilogrammos szarvasmarhák szállításánál előfordul, hogy az állat megellik útközben, sőt olyan is adódik, hogy segíteni kell a szülésnél és ki kell húzni a kisborjút. Ilyenkor az anyát és a kicsit el kell választani a többiektől – mesélte Péter, aki tíz éve kamionozik.

Néhány kamionos számára mégsem ezek a szokatlan esetek jelentik a legnagyobb kihívást. Szalai Gábor már régóta dolgozik a szakmában, azonban igazi megmérettetést jelent neki a hazai kamionosoknak rendezett közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny, ahol az elmúlt két évben őt választották az utak királyának.

Szalai Gabor az elmult ket ev 5 tengelyen nyertese

Szalai Gábor az elmúlt két esztendő nyertese

– Ez a bajnokság számomra mindig nagy kihívás, mert a döntőben igazából már nincs nagy különbség a versenyzők között. Ha valakinek éppen jobb vagy rosszabb napja van, az is befolyásolhatja a végeredményt – árulta el a kétszeres nyertes. – A versenyt idén is szeretném megnyerni, de jó lenne legalább a döntőig eljutni. Persze sok múlik a feladatokon is. Nekem a tavalyiak könnyebben mentek, mint az azt megelőző éviek, mert legutóbb tolatás nem volt, helyette kockában kellett megfordulni és a csúszós pályákon közlekedni.

Ezt a legbátrabbak versenye

A kamionos szakma legbátrabbjai augusztus 14-ig jelentkezhetnek az 1 millió forintos fődíjjal járó 5 tengelyen – biztos kézzel elnevezésű megmérettetést, amelyet idén is a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervez. A bajnokság döntőjét október 1-jén a zsámbéki drivingcamp-ben tartják, ingyenes családi nappal egybekötött közledésbiztonsági rendezvénnyel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek